Cercador de Notícies
Calendari de notícies
26/10/2012 Edicions Documenta Balear

Cent Menjavents

El setembre de 1991, les Edicions Documenta Balear varen treure el primer volum de la col·lecció «Menjavents». Ara la col·lecció acaba d'arribar al número cent amb el recull d'entrevistes Treballadors, sindicalistes i clandestins: Històries orals del moviment obrer a les Balears (1930-1950), I, a cura de David Ginard, autor també d'aquell primer volum, La resistència antifranquista a Mallorca (1939-1948). Els nombres rodons tenen una força atractiva indubtable i cent lliuraments de «Menjavents» suposen un motiu suficient per a celebrar-ho i per a recordar alguns dels títols que hi han aparegut.
 
Des del principi, la col·lecció ha volgut reflectir la diversitat dels gèneres no ficcionals. Hi ha abundat l'assaig filosòfic (El pensament català. De Ramon Martí a Norbert Bilbeny, de Xavier Fossas i Jordi Puigdomènech), el religiós (Clarobscurs. L'Església dels mallorquins, de Miquel Julià), el polític (Espanya no té remei. Un mallorquí al Senat, de Pere Sampol), el científic (Què punyetes és la biodiversitat?, de Joan Mayol), el pedagògic (Rosa Roig. Biografia d'una pedagoga (1890-1969), de Francesca Comas i M. Isabel Miró) i l'artístic (Llorenç Villalonga i les belles arts, de Manuela Alcover); el gènere històric, amb cròniques (Fets històrics i anècdotes del passat de Menorca, de Cristòfol Capó Riuvadets), biografies (La història robada. El batle Antoni Amer 'Garanya', d'Antoni Tugores), memòries (Un comparsa dins l'espectacle, de Serafí Guiscafrè), relats de viatges (Contes i viatges, de Miquel Ferrà i Martorell) o cartes (Cèlia Viñas: Entre el record i l'esperança, editat per Felip Munar), i el periodístic, amb reculls d'entrevistes (Vint pintors de Mallorca, de Jaume Pomar). També hi han tingut cabuda els tractats científics, els tractats sobre la llengua (Iniciació a la morfosintaxi catalana, de Gabriel Seguí i Trobat), els llibres de cuina (Les receptes de na Tonina, d'Antònia Serrano)..., i encara gèneres ficcionals com el teatre (Entremesos, de Llorenç Moyà) i la narrativa (Muntanyes de Coanegra, de Mateu Morro).
 
En el centenar de volums, n'hi ha nou de dos autors, dos de tres autors, un d'autoria anònima, dos de coordinats per David Ginard i un de dirigit per Felip Munar. Sense comptar-hi les obres que tenen més de tres autors, la llista d'autors és de vuitanta-sis, dels quals vint són dones. Dirigida per Antoni Nadal fins al número cinquanta %u2013una altra vegada els nombres rodons!%u2013 l'any 2003, la col·lecció es renova formalment amb l'afegit de la solapa. Sovint els llibres han tingut destacats prologuistes, com el primer de tots, Josep Massot i Muntaner, i també amb freqüència les edicions han estat iniciatives conjuntes amb altres institucions, entitats o associacions, com consells, ajuntaments, fundacions, ateneus, caixes d'estalvis..., o bé han estat patrocinades. Sense aquest suport, moltes de les edicions no haurien sortit a la llum.
 
El món canviant en què vivim fa impossible de predir el futur de la col·lecció «Menjavents» a mitjà termini, però els editors desitjam que continuï essent una col·lecció in progress per molts d'anys, sigui quin sigui el suport i siguin quines siguin les formes d’intermediació entre els autors i els lectors.

Recomanar
Comentar
Comentaris (0)