Cercador de Notícies
Calendari de notícies
30/05/2010 Diari de Balears Francesca Marí

Com més llibres, més lectors

La xifra de lectors a l’Estat augmenta un 4% i se situa en el 59% de la població, segons el baròmetre del primer trimestre de 2010 de la Federació del Gremi d’Editors d’Espanya. Les dades de venda de llibres també s’ha incrementat amb 2,6 punts durant aquests tres primers mesos
El nombre de lectors a l'Estat espanyol ha augmentat un 4% des que començàrem l'any. Hem passat d'un 55% de consumidors de llibres el 2009 a un 59% durant el primer trimestre del 2010. Això es desprèn de les dades del darrer baròmetre d'hàbits lectors de la Federació de gremis d'editors espanyola, publicades aquesta setmana. L'enquesta també revela el considerable increment de la compra de llibres que, tot i la crisi, s'ha elevat 2,6 punts.
La lectura a través dels formats digitals és una altra de les notes destacables d'aquest primer baròmetre, ja que són usats per un 48,6% de la població. Ara bé, aquestes darreres xifres no corresponen tan sols als e-books, sinó que també inclouen diaris, revistes i, fins i tot, blogs i pàgines web. Amb aquesta nova manera de calcular els hàbits lectors s'eixampla més que considerablement el ventall fins abastar el 91,1% de la població de l'Estat major de 14 anys.
Pel que fa a l'estat de la llengua catalana, no ha canviat respecte a l'any anterior. La gent que llegeix habitualment en la llengua pròpia suposa el 4,1% del total de la població, mentre que el 2,5% dels ciutadans asseguren que ho fan en altres idiomes, principalment l'anglès. Si hi afegim els lectors ocasionals (aquells que llegeixen esporàdicament), la dada pel que fa a lectures en català se situa en el 25,2% del conjunt dels entrevistats, mentre que la d'anglès puja al 15,3%.
La cultura escrita sembla que no és un dels sectors més ‘tocats' per la crisi. L'enquesta determina que un 58,2% dels entrevistats compraren algun llibre en el darrer any, cosa que suposa un augment del 2,6%. Ara bé, sols el 32,9% d'aquestes compres eren llibres de text adquirits, la gran majoria, en llibreries. "Continua essent el canal més utilitzat", indica l'informe.
El baròmetre també apunta que gairebé la meitat dels consultats, un 48,6%, assegura llegir en suport digital. Un 47,3% ho fa a través de l'ordinador, un 6,6% pel mòbil o les agendes electròniques i només un 0,8% amb l'e-reader. Quant a les motivacions de la lectura, l'esbarjo durant el temps lliure és l'opció escollida pel 55,2% de les persones enquestades, mentre que un 20,9% assegura que ho fa per motius de treball o estudis.
A banda dels índexs de lectura tradicional, és a dir dels llibres de tot gènere, l'estudi revela que un 52,2% de la població de l'Estat consumeix revistes, un 79,7% diaris i un 13,7% còmics. Les noves tecnologies tenen també uns percentatges elevats, amb un 37,6% de lectors. Aquest darrer apartat es refereix a la ‘lectura', si es pot considerar així, en la visita de webs, fòrums, blogs i tota casta de pàgines de la xarxa.
Febre sueca
Tot i que sembla que s'hagi apaivagat una mica, les dades demostren que la febre sueca d'Stieg Larsson és encara present. La trilogia de Millennium continua liderant entre els llibres més llegits seguida de Ken Follett, Ildefons Falcones i la saga de Meyer Crepuscle. Una menció a part té la llista de títols més comprats, que, casualment, no correspon amb l'anterior. Dan Brown i el seu El símbol perdut encapçala el llistat, per davant d'El tiempo entre costuras de María Dueñas.
Caldrà esperar fins a final d'any per conèixer les dades del gremi pel que fa a lectors per comunitats. L'any passat la Federació d'editors col·locà les Balears en el novè lloc del rànquing. Del total, un 38,5% són lectors freqüents i un 16,8% ho fan de manera ocasional. Són dades, per cert, que no coincideixen amb l'enquesta encarregada pel Govern balear, la qual apunta un 40,4% de lectors habituals i un 18,4% d'ocasionals. Una altra vegada, tornam a tenir balls de xifres.


Anar a notícia


Recomanar
Comentar
Comentaris (0)