Cercador de Notícies
Calendari de notícies
28/05/2010 Diari de Balears Francesca Marí

Un món de llibres al Born

Els llibreters es planten enguany al Born per celebrar una Fira que no entén de crisi, encara que sí de retallades pressupostàries. El passeig palmesà es convertirà durant deu dies en el centre neuràlgic de la cultura literària sense que, de moment, s'hagin sentit les protestes dels botiguers sobre la ubicació de les casetes. El silenci dels venedors, la presència gairebé exclusiva dels autors locals i la retallada del pressupost seran les principals novetats d'aquesta XXVIII edició que s'inaugurarà avui de capvespre amb el pregó de la mestra i periodista Margalida Capellà.

En total, els 600 metres quadrats d'aparadors literaris del passeig del Born seran copats per 27 expositors, dotze dels quals són llibreries i vuit editorials. Destaca també la poca presència de llibreries i autors forans. Sols Enciclopèdia Catalana i Círculo de Lectores tendran presència física en la Fira del Llibre. El mateix succeeix amb les presentacions literàries. "Això és símptoma de l'energia i activitat de les editorials d'aquí", apuntà el president del Gremi de Llibreters, Francesc Moll, mentre afegia que "no necessitam acudir a gent de fora per tenir un programa d'actes consolidat". A més de les presentacions de les novetats, el programa es completa amb els ja tradicionals contacontes, el concert de les Llunàtiques i l'actuació dels Castellers de Mallorca el dia de la cloenda.

Pel que fa al pressupost, la retallada d'enguany ha estat d'uns vuit mil euros, amb la qual cosa queda fixada en els 65.000 euros, que són aportats, en part, pel Consell de Mallorca (50%), Cort, el Govern i Fires i Congressos, que exerceix d'organitzador juntament amb el Gremi de Llibreters. Tot i aquesta minvada, els responsables de la Fira, amb Antoni Martorell al capdavant, apunten que es manté el programa d'activitats de les passades edicions. "Amb més actes i tot", emfatitzà Moll. "És curiós veure com l'any passat el sector editorial mallorquí augmentà, mentre que el de la resta de l'Estat davallava", afegí el president del Gremi.

La solidaritat també es deixarà entreveure en aquesta edició. Durant els deu dies de Fira del Llibre dos dels estands seran ocupats pels Donants de Sang i Intermón Oxfam. Una menció a part també tindrà l'envelat de Sa Nostra, que vendrà llibres i catàlegs del seu fons amb una finalitat social. "Els doblers recaptats seran destinats a una ONG diferent cada dia", va explicar Martorell. Deu intensos dies per ensumar i remenar entre les lletres.

Veure la notícia

Recomanar
Comentar
Comentaris (0)