Cercador d'Obres
ORDENAR:
Començar recerca

El Partit Comunista a Eivisa i Formentera (1932-1979)

Parron Guasch, Artur

Prologuista:
David Ginard i Féron
Col·lecció:
Menjavents
Tema:
Història contemporània
Pàgines:
210
PVP:
20.00
ISBN:
978-84-18441-73-8
Data d'Edició:
30/11/2022
La recuperació de la memòria eivissenca, abans i després de la Guerra Civil.
Sinopsi
Tot i que és difícil de datar amb exactitud, el primer nucli del Partit Comunista a Eivissa es va fundar als anys de l’anomenat Bienni Progressista de la Segona República. S’ignora si als anys vint hi va haver alguna agrupació, com sí que n’hi va haver a Mallorca. Els primers integrants procedien de sindicats diversos, sobretot del ram de la construcció i dels treballadors del port.
Aviat aquest nucli desenvolupà una tasca d’extensió en oposició a l’anarcosindicalisme i la UGT, no sense tensions. En trobam cèl·lules a bona part dels pobles de l’illa -Vila, Sant Joan, Sant Carles...-, els quals van tenir un paper fonamental en la campanya electoral de febrer del 1936 que donà lloc a la victòria del Front Popular a Espanya.
La mobilització dels nuclis comunistes coincideix amb una època d’efervescència política en una illa on el clientelisme i les xarxes caci­quistes de les elits de Vila era absolutament dominant. Aquests nuclis coincidiran amb altres tendències republicanes en la formació dels ajuntaments del Front Popular entre el febrer i el març del 1936, i de les milícies republicanes un cop ocupades les Pitiüses per les tropes d’Alberto Bayo l’agost d’aquell any.
Aquest llibre recupera la memòria i la tasca desenvolupada per les agrupacions comunistes eivissenques abans i després de la Guerra Civil. Durant el franquisme, humilment i tenaçment, molts dels homes i dones del Partit Comunista foren l’única oposició al franquisme a Eivissa i Formentera fins a la Transició, quan va tenir un paper fona­mental en la democratització mitjançant lluites, diàleg i renúncies ideològiques.


Llegir el Sumari en PDF
Llegir la Introducció en PDF


Artur Parron Guasch
(Eivissa 1973)
és llicenciat en Història Moderna i Contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona (1996). Entre 1997 i 2004 va viure a la ciutat mexicana de Puebla, on va cursar el mestratge en història a la Universitat Autònoma Puebla, i on va elaborar la seva tesi sobre l’exili republicà espanyol el 2002. A Mèxic va entrar en contacte amb els sectors exiliats i els seus centres de reunió, com també amb els descendents de l’exili balear. Va ser professor d’Història Universal i Història d’Amèrica a la Universitat Iberoamericana %u2013UIA%u2013 i a la Universidad Popular Autónoma de l’Estat de Puebla %u2013UPAEP%u2013.
Ha publicat La guerra civil a Eivissa i Formentera (1936-1939), Edicions Documenta Balear (2000), La guerra civil i el primer franquisme a Eivissa i Formentera (2001), amb el qual va guanyar el premi Vuit d’Agost del Consell d’Eivissa i Formentera, L'exili balear a Mèxic, Edicions Documenta Balear (2009), El Partit Comunista a Eivisa i Formentera (1932-1979), Edicions Documenta Balear (2022) i articles en publicacions periòdiques com El Temps, Eivissa i Serra d’Or.
Viu a Formentera i és membre actiu del moviment de recuperació de la memòria històrica a les Pitiüses.
Recomanar
Comentar
Comentaris (0)