Cercador d'Obres
ORDENAR:
Començar recerca

El ball de sala a Mallorca

Codina Bonet, Ramon

Prologuista:
Estudi complementari de Bàrbara Duran Bordoy
Col·lecció:
Menjavents
Tema:
Música
Pàgines:
274
PVP:
19.00
ISBN:
978-84-18441-09-7
Data d'Edició:
15/10/2020
Un recull de músiques, grups i bandes relacionats amb el ball a les Illes.
Sinopsi
«Grosso modo, almenys a Mallorca, un temps, es va establir la convenció, simple, que hi havia tres classes de ball: el mallorquí (dit també de pagès, de bot, de boleros, folklòric, típic, etc.), el de sala i el d’aferrat. O era d’una classe o de l’altra, tot i que això d’aferrar-se fos molt elàstic.» Aquest aclariment del professor Ramon Codina sintetitza la premissa de la qual  parteix per a fer un recull de músiques, grups i bandes relacionats amb el ball a les Illes. Aquest petit tractat musical i sociològic permet documentar modes en el vestit, els carnavals, els balls sonats al llarg de l’any, relacions socials i directrius religioses, a més d’un buidatge excepcional de grups, els espais de dansa i noves tendències en el repertori. S’hi estudien les bandes i els usos musicals del segle XIX, els primers conjunts de jazz illencs als anys vint del segle XX, i bona part del repertori fins als anys seixanta. Sorgeixen, així, els elements que formaren part de les músiques de ball: normativa, espectacles, tributs, indústria, musical local, empresaris, contractes, conjunts, compositors, i també els noms de les primeres dones músiques professionals.
L’estudi complementari de Bàrbara Duran analitza les noves perspectives del tercer mil·lenni: l’alliberament de la sexualitat,  l’apro­piació femenina dels rols masculins en les danses de figures i la dansa tradicional, la participació de parelles gais i lesbianes en el ball de bot, que ha desfermat la polèmica queer al voltant del rol home/dona, així com els nous espais per a la dansa i la gran llibertat que sent la joventut actual per ballar tant ben aferrats com ben amollats.


Llegir el Sumari en PDF
Llegir la Presentació en PDF

Ramon Codina Bonet
(Manacor 1936). Títol superior de conservatori (composició), militar (r), filòsof, pedagog, professor associat universitari (Múrcia) i col·laborador de l’Institut de Ciències de l’Educació de Múrcia (1981-1985). És autor dels llibres Don Antonio Barceló, almirante de la Real Armada y corsario del Rey, El pintor Ricardo Segura Torrella i El general Weyler i l’esquadra naval a Cuba i d’articles en el Boletín de Historia y Cultura Naval, en la Revista General de Marina i en el periòdic Última Hora (2005-2008).Recomanar
Comentar
Comentaris (0)