
Els mestres d’aixa de Mallorca
Oliver Font, Bernat; Tomás Ferrutxe, Bárbara Beatriz
- Col·lecció:
- Arbre de Mar
- Tema:
- Cultura popular
- Pàgines:
- 160
- PVP:
- 20.00
- ISBN:
- 978-84-17113-98-8
- Data d'Edició:
- 09/10/2020
Acabada l’època dels grans velers, avui els mestres d’aixa de Mallorca gairebé han deixat de construir. Corren altres temps i el sector de la barca de fusta, afectat per les transformacions que ha generat el turisme, la construcció en sèrie de barques de plàstic, la gentrificació dels ports..., s’ha vist reconvertit, quasi reinventat, fins al punt que ara parlam de mestres d’aixa que, més que reparar, restauren. Els atribuïm la responsabilitat de mantenir per al futur la flota tradicional artesana que ens han transmès.
Hem volgut conèixer qui són aquests darrers artistes. Qui millor que ells per explicar-nos l’ofici, la feina que fan? Quin futur imaginen per a aquest ofici mil·lenari?
Llegir el Sumari en PDF
Llegir la Introducció en PDF

Llicenciat en història, s’ha especialitzat en patrimoni marítim. Va fer els inventaris de bots, gussis, pasteres i llaüts de Mallorca als anys 1994, 1996, 2001 i 2010, i actualment (2016) redacta un projecte de catalogació per a la protecció de l’embarcació tradicional. És autor del catàleg del fons de l’antic Museo Marítimo de Baleares (2006) i ha publicat nombrosos articles sobre patrimoni marítim, i també llibres específics sobre la marina tradicional de Mallorca.
L’any 1995 va fundar l’Associació Llatins de Fusta i la primera escola de vela llatina de Mallorca; després va impartir cursos de navegació tradicional a l’Escola Taller de Mestres d’Aixa del Consell de Mallorca.
Al llarg de la seva vida com a regatista ha estat l’armador dels bots Núria, Callao i Santa Creu, i del llaüt Sant Bartomeu, amb els quals ha pres part en diverses competicions i trobades de vela llatina.A Edicions Documenta Balear ha publicat, juntament amb Bartomeu Homar El llaüt. La barca de la mediterrània (2016), Una història de la nàutica a Mallorca (2018), Manual de vela llatina (2018) i Els mestres d'aixa a Mallorca (2020), amb Bàrbara B. Tomás.
Com a escriptor ha conrat la poesia: La sang de l’àngel (1994), El clam dels feligresos (1998), Uè! (1999), El vent que ens farà caure (2004), El pis blau (2008), De reüll (2015) i L'hora calabruixa (2017), i la narrativa amb La cambra dels poetes (1998) i Ca la Infància (2019). Ha estat guardonat en diversos premis, com el Vall d’Or de Poesia (Sóller, 1994), la Rosa d’Or de Castellitx (Algaida, 1996), el Baltasar Porcel de prosa narrativa (Andratx, 1997) i el Rei en Jaume de Poesia (Calvià, 1998).


El Canòdrom Balear
García Gargallo, Manuel
Un dels principals indrets d’afició llebrera d’Espanya. Caneres, criadors, campionats, trofeus, apostes i els protagonistes d’aquella societat.

Ca la Infància
Oliver Font, Bernat
Un retrat de la Mallorca dels anys seixanta, amb la mar com a fons.

Manual de vela llatina
Oliver Font, Bernat
Manual pràctic per aprendre a navegar, profusament il·lustrat.

Una història de la nàutica a Mallorca
Oliver Font, Bernat
Una passejada per la història marítima des dels orígens fins a l’actualitat, amb més de 200 fotografies en color.

El llaüt
Oliver Font, Bernat; Homar Bestard, Bartomeu Ramon
Els seus orígens, l’evolució, els naufragis, les tripulacions, el contraban, i fins i tot, l’art i la literatura.

Pesca, peces y pescadores
Oliver Segura, Gabriel
Manual de pesca para mejorar las técnicas del pescador aficionado.

La marina medieval mallorquina (1250-1450)
Morro Veny, Guillem
Un estudi en profunditat de la marina mallorquina medieval en la seva doble vessant: mercant i de guerra