Cercador d'Obres
ORDENAR:
Començar recerca

Els mites grecs a les rondalles mallorquines

Soler i Nicolau, Antònia

Col·lecció:
Menjavents
Tema:
Cultura popular
Pàgines:
192
PVP:
17.00
ISBN:
978-84-17113-84-1
Data d'Edició:
30/12/2019
Ecos del món clàssic, llegendes i històries mitològiques que perviuen a les rondalles.
Sinopsi
Aquest assaig pretén acarar les nostres rondalles amb els mites grecs a través d’un inventari en comú que aplega prop d’una trentena d’històries mitològiques. A mesura que es van exposant, els mites es relacionen amb aspectes, situacions i personatges de les rondalles: en aquest desglossament dels diversos temes comuns, la comparació pot venir clarament expressada, o bé estar-hi més aviat implícita i en altres ocasions, més que una comparança, és com si es volgués resseguir un eco del món clàssic que s’ha escampat fins a anar a parar a les rondalles.
Encara que les rondalles mallorquines no siguin hereves dels mites grecs, això no vol dir que no es pugui trobar en aquests textos tot un conjunt de tòpics literaris que ja eren palesos en els mites. Aquesta presència és un producte d’oralitat que, exportat des de Grècia o fins i tot de les seves arrels més fondes, ha viatjat per molts ports i camins fins a arribar a les nostres contarelles.
Els amants de les historietes de mites, llegendes i altres ficcions hi trobaran molts relats; però també els estudiosos que vulguin consultar la pervivència d’un determinat motiu mitològic disposaran d’índexs i altres eines que els facilitaran la tasca.


Llegiu el Sumari i un fragment de la Presentació en PDF.Antònia Soler i Nicolau
(Manacor, 1971) és professora de Grec a l’IES Manacor i professora tutora de Literatura Clàssica a la seu UNED-Illes Balears.
Soler és doctora en Filologia Clàssica per la Universitat Autònoma de Barcelona (2000), amb una tesi que recull, edita i comenta la correspondència de l’humanista italià Ottavio Pantagato (1494-1567), de qui ha publicat reentment una biografia, Ottavio Pantagato, passió per l’antiguitat clàssica al segle XVI (Palma, 2019). Les seves investigacions sobre tradició clàssica i humanisme, fruit de la participació en diferents projectes d’investigació promoguts per la UAB, la portaren a l’estudi i la publicació del corpus d’inscripcions gregues i romanes del cardenal Despuig, El fons epigràfic de la col·lecció Despuig d’escultura clàssica (Palma, 2011). Un altre camp d’estudi que ha conreat és el de la mitologia i la mitografia clàssica; l’aportació més destacada que ha fet en aquest sentit és la seva edició crítica, traducció i notes de comentari de les Faules mitològiques d’Higí (Barcelona, Fundació Bernat Metge 2011, 2 vol.). A les Edicions Documenta Balear ha publicat Els mites grecs a les rondalles mallorquines (2020) i la traducció de Vides paral·leles (2021). Actualment la seva recerca se centra en els sarcòfags pagans de la Hispània romana, un projecte multidisciplinari, l’estudi epigràfic del qual és a càrrec seu.Recomanar
Comentar
Comentaris (0)