Cercador d'Obres
ORDENAR:
Començar recerca

El meló

Un regal de la terra

Munar i Munar, Felip; Barceló Morey, Maria; Jaume Soler, Francesca; Ribas i Lavado, Catalina; Alburquerque García, Paco

Prologuista:
Miquel Calent. Fotografies: Paco Alburquerque
Col·lecció:
Plecs de Cultura Popular
Tema:
Cultura popular
Pàgines:
166
PVP:
20.00
ISBN:
978-84-17113-80-3
Data d'Edició:
15/11/2019
Els orígens, l’expansió, la presència en la cultura popular i unes receptes úniques i extraordinàries.


Sinopsi
En aquest llibre s’espinzella la història, el present i potser el futur del meló, una de les fruites més estimades i valorades de la nostra terra. Des de l’ori­gen i l’expansió, amb referències històriques i artístiques, i la seva presència en la cultura popular, fins a unes receptes úniques i extraordinàries en què el meló és l’ingredient bàsic.


«Si som capaços de conèixer allò que tenim i que ens dona una fesomia especial, sigui el que sigui, també serem capaços de respectar-ho, dignificar-ho i, si és el cas, protegir-ho. Si perdem de vista on trepitjam la terra, i quina terra és la nostrada, perdrem també la capacitat de valorar el petit miracle que ens sorprèn cada dia quan els primers rajos de sol ens emmirallen la cara. Aquest llibre pretén ser només això: un petit raig de sol.»
(De l’Epíleg)

Llegiu l'Índex en PDF
Llegiu el Pròleg en PDF
Llegiu la Presentació en PDF


Felip Munar i Munar
 (Lloret de Vistalegre, 1960) és mestre, llicenciat de grau i doctor en filologia catalana i lingüística general per la UIB. És professor associat de la Universitat de les Illes Balears, on imparteix les matèries de Cultura Popular Catalana i Història i Didàctica de la Literatura Infantil i Juvenil Catalana, d’ençà del curs 1994/95. Ha publicat llibres pedagògics: Amb paraules ben planeres, Una biblioteca d’adults, Elaboració del Projecte Lingüístic de Centre, DIC, així com llibres de text per a ESO i Batxillerat per a diverses editorials. Lloret: imatges d’ahir, Benvolgut Felip, Lloret, en la Guia del Pla de Mallorca, Vi i cultura popularDe la figuera a la taula, De figues i de figueres, Jocs de matances, Cèlia Viñas, entre el record i l’esperança, Vida i obra de mossèn Agustí Puigserver, Biografia de sor Josefa Mayol i Vi i cultura popular són altres publicacions de temàtica diversa. La seva darrera publicació és Mallorca eròtica, on ha posat els textos als dibuixos del pintor Joan Bennàssar. Ha publicat articles i estudis en revistes especialitzades i ha participat en congressos i col·loquis internacionals. Ha coordinat el llibre La festa del sequer. Pregons (2013)

És vocal fundador de l’Associació Cultural Canonge de Santa Cirga a través de la qual s’ha anat recuperant l’art del glosat a Mallorca amb l’organització de mostres i combats arreu dels pobles de les Illes Balears, a la Península i a l’estranger. És el coordinador a Balears del projecte europeu de poesia oral improvisada que aglutina illes de la mar Mediterrània i de l’Atlàntic. Ha impartit cursets d’improvisació a les escoles de les illes Balears i ha publicat el Manual del bon glosador, Jo vull esser glosadorEls glosadors de picat a Mallorca i La universalitat de lo glosa. Gloses mallorquines de picat (1735-2011). Ha recollit els estudis i escrits dels especialistes i estudiosos de l’art de la improvisació en el llibre Formes d’expressió oral, del quan ha tingut cura.

L’any 2002, l’Associació Defesta li atorgà el Siurell de Plata per la seva tasca en la recuperació i la dignificació de la cultura popular. L’any 2005, l’Escola Municipal de Mallorquí de Manacor, li atorgà el Reconeixement de Mèrits i l’any 2006 rebé la P de Populars de Mallorca, atorgat per la cadena Cope-Illes Balears. L’any 2013 rebé el guardó “Tolo Güell a la mallorquinitat”; l’any 2017 rebé el guardó “Actuació Cívica 2016” de la Fundació Lluís Carulla. L’any 2011 i el 2012 guanyà la Rosa d’Or de Castellitx d’Algaida, en la categoria de glosats.

Ha estat vocal secretari del Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional del Govern de les Illes Balears, i vocal del Consell Assessor de Cultura Popular del Consell de Mallorca.

Dirigeix les col·leccions El Bufador i Plecs de Cultura Popular, sobre temes de cultura popular i tradicional, de les Edicions Documenta Balear. Ha coordinat i prologat "La Festa del Sequer: pregons" (2013).
Maria Barceló Morey
(Palma, 1960)
Llibretera, copropietària de la Llibreria Lluna de Palma des de fa 31 anys. Dinamitzadora de les activitats culturals que s’hi organitzen.Francesca Jaume Soler
(Vilafranca de Bonany, 1980)
Llicenciada en dret i llicenciada en ciències polítiques i de l’Administració i post­graduada en gestió de la informació, té el títol de professora de piano. Molt implicada des de petita en el teixit associatiu de Vilafranca de Bonany, és autora del llibre Eines tradicionals del camp de Mallorca i coautora de La cuina mallorquina de Biel Felip. Exerceix d’advocada en un despatx implantat a Mallorca del qual és cofundadora. Abans fou cap del Gabinet de Mitjans de Comunicació del Consell de Mallorca (2002-2007) i directora de Gabinet, Comunicació i Màrqueting de l’Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears (2007-2011). Col·labora com a articulista en el digital mallorcadiario.com.Catalina Ribas i Lavado
(Palma, 1967)
Mestra d’educació infantil, sempre ha treballat al primer cicle d’educació infantil (etapa 0-3). Es considera una entusiasta de la bona cuina.Paco Alburquerque García
(Albacete, 1954)
Càmera, realitzador i fotògraf. Des de 1988 dedicat professionalment al món de la imatge. Es va especialitzar en treballs verticals que requereixen una formació professional sòlida i a la vegada uns coneixements tècnics d’escalada i espeleologia, el que li va permetre realitzar feines poc accessibles dins l’entorn audiovisual, realitzant documentals d’animals i medi ambient, alguns de producció pròpia i uns altres d’institucionals. En els darrers anys ha realitzat diverses produccions per a la Conselleria de Medi Ambient, en l’àmbit educatiu i la UIB. Fora de l’illa, ha col·laborat al llarg de cinc anys en la realització de filmacions que documentaven la tasca de la Unitat Materno-infantill de l’Hospital de Vall d’Hebron de Barcelona. La seva gran passió és la fotografia de muntanya (exposició Visions de Tramuntana) i d’autor.Recomanar
Comentar
Comentaris (0)