Cercador d'Obres
ORDENAR:
Començar recerca

Antoni M. Alcover i les dones

El model social i el poder de les dones que dibuixa Antoni M. Alcover a l’Aplec de Rondaies Mallorquines

Gelabert Miró, M. Magdalena

Col·lecció:
Menjavents
Tema:
Assaig
Pàgines:
280
PVP:
18.00
ISBN:
978-84-17113-58-2
Data d'Edició:
10/04/2019
Mn Alcover des d’una nova òptica. Premi Mallorca d’Assaig 2018.
Sinopsi
El treball que presentam apareix com a conseqüència d'una extensa investigació prèvia i culmina una tasca de recerca de molts d'anys que treu a llum conclusions sorprenents i agosarades però minuciosament argumentades i provades amb l'estudi científic acompanyat d'una sòlida base bibliogràfica. 
Demostram, amb l'estudi comparatiu de les edicions i les llibretes manuscrites que li serviren com a punt de partida, que el paper d'Antoni M. Alcover en relació amb les rondalles, no només és el de folklorista i recopilador sinó que s'acosta al d'autoria literària. En l'anàlisi del model social que apareix a les seves rondalles, observam com es presenten traces d'un model matriarcal implícit i com Antoni M. Alcover fa, sovint, un tractament en positiu dels personatges femenins. 
La investigació es detura en altres aspectes significatius com són la reproducció de prejudicis i tòpics contra les dones, els episodis de violència, la força de l'amor o l'ús de la paraula com a eina poderosa en relació amb les dones.

Llegir el Sumari en PDF
Llegir la Presentació en PDF
M. Magdalena Gelabert Miró
Nascuda a Manacor, és doctora en Llengua i Literatura Catalanes per la UIB. El 2015 obtingué el Premi Santander-UIB als millors estudiants de doctorat de la UIB. Des del 2008, forma part del Grup de Recerca en Etnopoètica de les Illes Balears (GREIB) de la UIB, i és membre de la Societat Catalana de Llengua i Literatura, filial de l’IEC, a través del Grup d’Estudis Etnopoètics; de l’As­sociació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes i del Consell Assessor de Cultura Popular del Consell de Mallorca. L’any 2008 rebé el Reconeixement de Mèrits de l’Escola Municipal de Mallorquí de Manacor i el 2017 va rebre el Premi Aina Moll que atorga l’Obra Cultural Balear. L’any 2018 obtingué el Premi Ciutat de Manacor d’Assaig Antoni M. Alcover publicat amb el títol La dona a les Rondalles Mallorquines d’Antoni M. Alcover (2018) i el Premi Mallorca d’Assaig amb l’obra Antoni M. Alcover i les dones. És autora de Breu història de la llengua catalana (2002), el mateix any, amb el seu germà Joan va ser guardonada amb la Beca Antoni M. Alcover d’Estudi de la Llengua gràcies a la qual publicaren Societat, llengua i comunicació a Manacor: el paper dels joves, (2003). També és autora de l’Estudi del Sermó de la Conquista de Mallorca d’Antoni M. Alcover (2008), de l’edició crítica de la Vetlada de Glosadors (2009) i de l’única novel·la d’Alcover, N’Arnau (2011). Com a poeta és autora de Dona sàpiens (2012), Essència de mare (2017), A la ciutat (2019) i Quaranta cobles a la saviesa (2020).


Recomanar
Comentar
Comentaris (0)