
Ricard Anckermann
Vida, obra i mestratge (1842-1907)
Alenyà Fuster, Miquel
- Prologuista:
- Joan Oliver Fuster Maneu
- Col·lecció:
- Arbre de Mar
- Tema:
- Art
- Pàgines:
- 196
- PVP:
- 23.00
- ISBN:
- 978-84-17113-118-6
- Data d'Edició:
- 31/08/2018
Decebut de la política, marxa a París i a Londres per perfeccionar la seva tècnica i ampliar coneixements. A París treballa als tallers del gravador Jules Cheret i coincideix amb la presentació de La vicaria, de Marià Fortuny (1870). A Londres realitza la talla en fusta del mascaró de proa, dedicat a Ramon Llull, i la decoració d’algunes estances del vapor Lulio. El 1871 torna a Mallorca, atén l’encàrrec de Joan Sureda de fer les pintures de la sala de música del palau del rei Sanç (Valldemossa). El 1882 pinta el sostre de la sala de ball del Cercle Mallorquí i el 1900 comença la decoració del menjador de Son Vida. Altres projectes seus destacats són el quadre històric per al paranimf de la Universitat de Barcelona, el sostre de la sala del trono de Can Torrella, la tela per a la capella neogòtica de la Torre de Can Granada, l’oli del Davallament de la Creu per a la Seu, la maqueta del frontispici del Teatre Principal, la tela monumental de la Transfiguració de Sant Agustí de Binissalem o la capella del Sagrat Cor de l’església del Socors de Palma.
Va ressaltar també com a professor i va saber elevar el prestigi de l’Escola de Belles Arts. La seva obra comprèn diverses etapes, la primera de les quals s’ajusta als cànons classicistes de Faust Morell, amb les recreacions dels fets rellevants de la història de Mallorca, el realisme en els paisatges, mentre que l’obra de maduresa es caracteritza per l’eclecticisme.
Llegir el Sumari en PDF
Veure algunes pàgines de mostra en PDF

Ha publicat treballs sobre l’economia de les Balears i sobre la problemática social de les Balears (7 realitats socials de les Illes Balears, 1999, i 12 realitats socials de les Illes Balears, 2001). Ha publicat el volum La pintura moderna a Mallorca (1830-1970), 1996) i Art i economia a les Balears, 2008). Ha publicat diverses anàlisis biogràfiques de pintors i de la seva obra. Va ser col·laborador del suplement cultural del Diari de Balears (Balears Cultural, L’Espira%u2026) i féu part del Consell de Redacció de la Gran Enciclopèdia de la Pintura i l’Escultura a les Balears. El 2011 publicà Vuit voluntàries i un voluntari de la Creu Roja moren a Manacor l’estiu de 1936, el 2014 La Creu Roja a les Balears. 140 anys d’acció humanitària (1874-2014). Va ser coordinador i director de l’Informe Econòmic i Social de les Illes Balears.
Ha estat guardonat amb l’antena de plata d’Última Hora Ràdio, amb el premi Antoni Monserrat Moll al mèrit estadístic de l’Institut Balear d’Estadística (IBESTAT, 2010) i el premi Ramon Llull del Govern Balear (2000).

La telegrafia òptica a les Balears
Aparicio Pasqual, Àngel
Les tècniques de transmissió de senyals òptics a les Balears. Estacions, organització, personal i les seves vicissituds.

Vicenç Furió i Kobs
Furió Terrasa, Ignasi
L’ambient cultural i artístic de Palma de finals del segle XIX fins al 1936.

Andratx a l’imaginari de Baltasar Porcel
Serrano Pujol, Maria
Premi Pere Ferrer d’investigació 2017.
La realitat, la ficció i els aspectes col·lectius del mite d’Andratx.

Uetam
Martorell Vallespir, Pere
Biografia d’un mallorquí amb la veu més universal, a través de la seva correspondència.

Guillem Reynés i Font, arquitecte (1877-1918)
Reynés i Muntaner, Guillem
Vida i obra d’un dels representants de l’arquitectura mallorquina de principis del s. XX

Un estudiant d’arquitectura retrobat. Guillem Reynés i Font
Reynés i Muntaner, Guillem
Una visió de la societat des de la perspectiva d’un estudiant, en la cruïlla de dos segles: el XIX i el XX

El paisatge de l’Arxiduc
Cañellas Serrano, Nicolau S.
Tots els elements arquitectònics que l’Arxiduc dissenyà per contemplar i gaudir de la naturalesa a Mallorca.

Els primers demòcrates
Peñarrubia i Marquès, Isabel
Diccionari biogràfic complet dels primers reformistes mallorquins que canviaren els vells valors.

Els senyors de Palma
Sabater i Vallespir, Antònia
Converses amb la noblesa tradicional mallorquina sobre la seva manera de viure i de pensar. Els orígens, l’educació, la gastronomia i la seva parla.

L’economia balear (1970-2010)
Alenyà Fuster, Miquel; Navinés Badal, Ferran; Balagué i Canadell, Jordi; Bonnail Martín, Marta; Franconetti Manchado, Javier
L’era neoliberal ha generat més desigualtat social i més inestabilitat financera. Els autors expliquen com hi ha transitat l’economia balear.

La invenció del turisme de masses a Mallorca
Cirer Costa, Joan Carles
Els inicis del turisme de masses és una història plena d’encerts i marrades, d’esperances i desenganys que constitueixen les arrels de l’economia mallorquina
actual.

La música al teatre de Palma (1800-1817)
Esteve Vaquer, Josep-Joaquim
La música al teatre de Palma (1800-1817). L’efecte de la reforma il·lustrada és un estudi exhaustiu de l’activitat musical i teatral desenvolupada a la Casa de les Comèdies de Palma de Mallorca al lla ...

Sons de Mallorca
Orpí Ferrer, Pere
Tots els instruments musicals de les Balears, la seva història i la seva gent, amb dibuixos de Rafel Cortès.