Cercador d'Obres
ORDENAR:
Començar recerca

Uetam

Biografia del baix Francesc Mateu Nicolau

Martorell Vallespir, Pere

Prologuista:
Jaume Radigales
Col·lecció:
Arbre de Mar
Tema:
Biografia
Pàgines:
452
PVP:
32.00
ISBN:
978-84-17113-19-3
Data d'Edició:
21/05/2018
Biografia d’un mallorquí amb la veu més universal, a través de la seva correspondència.
Sinopsi
Francesc Mateu Nicolau (Palma, 1847-1913), fou el baix cantant més important de la segona meitat del segle xix. Cantà amb el nom artístic de Uetam, anagrama del seu llinatge patern. El seu descobridor fou el mestre Joan Goula i Soley, aleshores director del Teatre Principal de Palma, de la mà del qual va debutar en aquest teatre el 27 de novembre de 1869. Uetam va desenvolupar una extraordinària carrera musical als principals coliseus d’òpera d’Europa, com el Teatre Imperial de Sant Petersburg, on cantà sis temporades com a primo basso absoluto.  Va obtenir èxits clamorosos al Teatro Real de Madrid i també a Barcelona, al Teatre Principal i el Gran Teatre del Liceu. A Itàlia es donà a conèixer al Teatro Pagliano de Florència i al Teatro Argentina de Roma. Uetam va esdevenir un baix de luxe per a qualsevol repartiment i compartí escenari amb les millors veus de la seva època, com la diva Adelina Patti o el tenor Julián Gayarre. El seu Art canor li va reportar diversos reconeixements oficials, com la condecoració de la Reial ordre d’Isabel la Catòlica, la Creu al Mèrit Naval, la de Cavaller de la Reial ordre de Carles III i, pòstumament, el títol de Fill Il·lustre de Palma.
L’autor, a partir de  l’extensa correspondència del cantant -el corpus epistolar el conformen 6.470 cartes-, ens ofereix un retrat del cantant que va més enllà de l’estricta vessant operística. A banda de les cartes, la biografia consta també d’una selecció de crítiques extretes de les principals publicacions periòdiques de l’època i d’un bon nombre de il·lustracions inèdites. Pere Martorell, amb aquesta obra, pretén reivindicar i difondre la figura d’un mallorquí universal.


Vegeu el Sumari en PDF


Pere Martorell Vallespir
(Palma, 1965), cursà estudis de Geografia i Història a la Universitat de les Illes Balears i és funcionari de l’Agència Tributària de les Illes Balears. Membre de l’Associació d’Amics de l’Òpera del Teatre Principal (AOTP) des de la seva fundació. Especialista en la figura de Uetam, s’ha dedicat a la difusió de la figura del baix mallorquí. Amb motiu de la presentació del  “I Premi Uetam de Cant” organitzat per l’AOTP, dissertà sobre la vida i obra de Uetam a la seu de la Fundació Bartolomé March de Palma (2005). Participà en el documental Uetam, renaixement d’una llegenda, del director alemany Stephan Winkler (2007). Amb motiu del centenari de la mort del baix, també organitzat per l’AOTP, participà com a biògraf i narrador a l’espectacle Uetam torna al Principal, al Teatre Principal de Palma (2013).
A l’àmbit literari atresora un bon nombre de premis de relat breu, entre els quals en destaquen, entre d’altres, el Certamen Ploma de Ferro, de Capdepera; la Rosa d’Or dels Premis Castellitx, d’Algaida o el premi Antoni Gomila-Sant Bartomeu, de Montuïri.Ha publicat a les Edicions Documenta Balear, Uetam. Biografia del baix Francesc Mateu Nicolau (2018) i L'home horitzontal i altres relats (2021).

Recomanar
Comentar
Comentaris (0)