Cercador d'Obres
ORDENAR:
Començar recerca

La cuina mallorquina d’en Biel Felip

Roca Juan, Gabriel

Prologuista:
fotografia: Nora Zubia. Direcció d’Art: Jaume Roca. Textos: Felip Munar i Francesca Jaume
Col·lecció:
Altres
Tema:
Cuina
Pàgines:
124
PVP:
18.00
ISBN:
978-84-17113-07-0
Data d'Edició:
05/01/2018
La vertadera cuina mallorquina, tradicional i casolana.
Sinopsi
En Biel té la bonhomia d’aquells cuiners generosos, talment un abat de la Real que escampa benedicció per tot arreu, però en forma culinària. Té uns ulls grossos, unes orelles preeminents, una boca i un nas que sobresurten per fer evident que aquests quatre sentits acompanyen unes mans que poden dur endavant propostes que són del gust de tothom. Tot això ve acompanyat d’una mirada suau i entremaliada alhora, d’una veu parsimoniosa, d’una oïda sempre disposada a escoltar, i d’una humanitat fora mida. Un cuiner que és l’amo, o un amo que fa de cuiner, que s’asseu amb els clients a degustar els seus plats, que n’explica
l’elaboració feta amb l’experiència d’anys i panys, i la saviesa que comporta romandre davant els fogons d’ençà de 1978.
(«Història d’una passió. Semblança personal d’en Biel Felip», de Felip Munar)


La cuina mallorquina, tantes vegades vilipendiada i maltractada per gent que ni la coneix, ni la estima, ni tampoc la sent com a pròpia, ha esdevingut en les darreres dècades una trista caricatura de si mateixa, un despropòsit culinari i una ganyota cultural envers la nostra societat. Can Biel Felip s’ha erigit, en aquest mateix temps, en un reducte de plaer mengívol local, d’història viva comestible i de resistència estoica del que ha estat, és i ha de ser la vertadera Cuina Mallorquina tradicional.
(Del pròleg de Miquel Calent)

Vegeu algunes imatges de mostra
Gabriel Roca Juan
Biel Roca Juan, Biel Felip
(Sant Jordi, Palma, 1950) És el cinquè de sis germans. Sempre li ha agradat el camp i es va especialitzar en l’Extensió Agrària i Agrotècnica Balear. Es va casar amb Maria Serra Cañellas, de Santa Maria -amb qui ha tengut tres fills-, persona que ha estat «es meu cos i sa meva ànima», com assegura en Biel. Amb ella, l’any 1977 va començar en el món de l’hostaleria a Peguera. Sa mare, Antònia Juan Jaume, una autèntica madona del Pla, li enconà l’interès per la nostra cuina, que anava desapareixent a poc a poc, i fins avui no ha deixat de treballar mai en l’elaboració de plats de cuina mallorquina. L’any 1991 va inaugurar el restaurant Can Biel Felip, a Palma, especialitzat en cuina mallorquina i on s’han celebrat trobades de glosadors, glosadors mallorquins, menorquins, corrandistes, bertzolaris, sempre amb l’aixopluc d’un Biel Felip apassionat i enderiat per aquest món de màgia. També és un gran aficionat i coneixedor del cavall de trot, modalitat d’hípica a la qual ha donat suport sempre.
En Biel Felip no cerca la notorietat ni la publicitat gratuïta, més aviat vol passar desapercebut, encara que quan hi és tothom nota la seva presència insubstituïble i amical. Per això és rebec a l’hora de sortir a programes de televisió o a la premsa. Ara bé, Can Biel Felip és un lloc de referència per a tots els mallorquins que baixen a Palma, o per als forans que volen degustar la vertadera cuina mallorquina. Segurament elabora els millors callos i pop amb ceba de Mallorca, i molts de clients hi van a posta quan saben que ha fet el frit de sang.
El primer Can Biel Felip fou de Biel Roca Sans, el seu oncle, inaugurat l’any 1925 a Sant Jordi; després va passar a mans del seu fill Felip Roca Salvà, i es va tancar en els anys seixanta.


Recomanar
Comentar
Comentaris (0)