Cercador d'Obres
ORDENAR:
Començar recerca

Figueres i figues

Història i simbolisme. Receptari

Llabrés Terrassa, Maria Esperança

Prologuista:
MONTSERRAT PONS BOSCANA / MIQUEL SBERT I GARAU
Col·lecció:
Arbre de Mar
Tema:
Cuina
Pàgines:
368
PVP:
32.00
ISBN:
978-84-17113-04-9
Data d'Edició:
30/09/2017
Cent receptes amb figues i la història del cultiu de la figuera fins a l’actualitat.
Sinopsi
Des de l’alba de la civilització, l’estreta relació que els humans han tingut amb les figueres i les figues ha estat tan simbiòtica que arbre i fruita han deixat una forta empremta a l’Àsia sudoccidental, a la costa mediterrània i en altres regions del món.
A més de les consideracions botàniques que els lectors hi trobaran, aquesta obra és sobretot un recorregut històric que abasta des de l’origen del cultiu de la figuera fins a l’actualitat, i una font d’informació sobre la importància agrària, econòmica, cultural, mèdica i terapèutica, culinària i simbòlica que les distintes espècies del gènere Ficus -Ficus carica, Ficus religiosa i Ficus sycomorus- han tingut per a la humanitat.
Perquè les figues no solament han estat un aliment de subsistència per a la gent pobra en moments d’escassesa i en zones on el cultiu de cereal era difícil, sinó que en la majoria d’aquests pobles l’arbre i la fruita han transcendit des d’un àmbit purament sensorial o físic fins a un llenguatge universal simbòlic d’ideologies religioses, culturals o metafísiques. 
Així, a les Balears, la figuera no solament és un dels arbres més carac­terístics del paisatge rural, sinó que la figa ha estat aliment bàsic de la pagesia d’antany i del bestiar oví, cabrú i, sobretot, porcí. El profund arrelament de les figueres i les figues s’hi manifesta, per exemple, en nombroses expressions lingüístiques.
La darrera part del llibre és una compilació de saboroses receptes personals amb la figa com a ingredient principal o com a acompanyament, en general d’elaboració senzilla, que en darrer terme pretenen donar valor a la utilització d’una fruita tan rellevant per a la supervivència del nostre poble, tan emblemàtica de la nostra cultura i de la nostra gastronomia i, al mateix temps, tan universal.

Llegiu el Sumari
Llegiu l'Índex de receptes
Maria Esperança Llabrés Terrassa
(Son Servera, 1961) és llicenciada en filosofia i lletres en l’especialitat d’història de l’art per la Universitat de les Illes Balears. Compagina la seva feina com a restauradora de mobiliari antic amb una tasca docent en el mateix sentit a l’Escola d’Adults de l’Ajuntament de Capdepera.

Recomanar
Comentar
Comentaris (0)