Cercador d'Obres
ORDENAR:
Començar recerca

El llaüt

La barca de la Mediterrània

Oliver Font, Bernat; Homar Bestard, Bartomeu Ramon

Prologuista:
Ivan Murray
Col·lecció:
Altres
Tema:
Cultura popular
Pàgines:
236
PVP:
28.00
ISBN:
978-84-16163-65-6
Data d'Edició:
29/08/2016
Els seus orígens, l’evolució, els naufragis, les tripulacions, el contraban, i fins i tot, l’art i la literatura.
Sinopsi
El llaüt és alguna cosa més que una postal de Mallorca o una imatge identitària: és una obra artesanal que enclou centenars d’anys de tradició; és una comunió perfecta entre la natura que ens dóna la matèria primera i les mans assenyades del mestre d’aixa, que segle rere segle l’ha manipulada fins a donar-li unes formes pròpies posades al servei de l’home per a pescar, per a comerciar, per a combatre o simplement per a gaudir de la mar.
Lluny de voler escriure un tractat, els autors s’han embarcat en un recorregut imprevisible que toca aspectes diversos del llaüt, com els orígens, les veles, la motorització, l’evolució morfològica o la pèrdua d’unitats, i també els naufragis, l’organització de les tripulacions, el contraban i aspectes que relacionen el llaüt amb l’art, la literatura o la religió.
El llibre es tanca amb un glossari dels termes més emprats i un inventari dels llaüts censats a Mallorca. En conjunt, l’obra suposa una nova aportació a un tema poc estudiat fins avui, a la vegada que presenta un nou enfocament de la barca pròpia de les illes Balears i, per extensió, de la Mediterrània.

Vegeu el Sumari                                Vegeu algunes pàgines

Bernat Oliver Font
(Palma, 1963).
Llicenciat en història, s’ha especialitzat en patrimoni marítim. Va fer els inventaris de bots, gussis, pasteres i llaüts de Mallorca als anys 1994, 1996, 2001 i 2010, i actualment (2016) redacta un projecte de catalogació per a la protecció de l’embarcació tradicional. És autor del catàleg del fons de l’antic Museo Marítimo de Baleares (2006) i ha publicat nombrosos articles sobre patrimoni marítim, i també llibres específics sobre la marina tradicional de Mallorca. 
L’any 1995 va fundar l’Associació Llatins de Fusta i la primera escola de vela llatina de Mallorca; després va impartir cursos de navegació tradicional a l’Escola Taller de Mestres d’Aixa del Consell de Mallorca.
Al llarg de la seva vida com a regatista ha estat l’armador dels bots Núria, Callao i Santa Creu, i del llaüt Sant Bartomeu, amb els quals ha pres part en diverses competicions i trobades de vela llatina.A Edicions Documenta Balear ha publicat, juntament amb Bartomeu Homar El llaüt. La barca de la mediterrània (2016), Una història de la nàutica a Mallorca (2018), Manual de vela llatina (2018) i Els mestres d'aixa a Mallorca (2020), amb Bàrbara B. Tomás.

Com a escriptor ha conrat la poesia: La sang de l’àngel (1994), El clam dels feligresos (1998), ! (1999), El vent que ens farà caure (2004), El pis blau (2008), De reüll (2015) i L'hora calabruixa (2017), i la narrativa amb La cambra dels poetes (1998) i Ca la Infància (2019). Ha estat guardonat en diversos premis, com el Vall d’Or de Poesia (Sóller, 1994), la Rosa d’Or de Castellitx (Algaida, 1996), el Baltasar Porcel de prosa narrativa (Andratx, 1997) i el Rei en Jaume de Poesia (Calvià, 1998).
Bartomeu Ramon Homar Bestard
(Esporles, 1966)
És periodista (llicenciat en ciències de la informació per la Universitat del País Basc l’any 1992) i estudiós del patrimoni marítim de les Balears. Ha treballat als diaris El Mundo-El Día de Baleares i al Diari de Balears.
Col·laborador de diverses publicacions sobre cultura i patrimoni, va ser el presentador del programa de televisió Mare Nostrum, dedicat a la cultura marítima, que s’emetia a Televisió de Mallorca. També és autor del llibres Esporles, imatges d’ahir (2006), d’A sobrevent (2007), coautor del volum Històries de la Serra (2011) i de nombrosos articles sobre navegació tradicional i història naval.
Aficionat a la vela llatina, ha restaurat els llaüts Anníbal i Pandora amb els quals ha navegat i participat en regates i encontres de barques clàssiques.Recomanar
Comentar
Comentaris (0)