Notícies Relacionades

La memòria recobrada de Xicu Lluy

09/05/2013 CRISTINA MARTÍN

La presentación del libro póstumo del periodista e investigador se convierte en un emotivo homenaje. ­Xicu Lluy estaba allí. En alguna parte del auditorio del Club Diario, contemplando complacido ...

Els nostres deportats

Republicans de les Balears als camps nazis

Lluy i Torres, Xicu

Prologuista:
David Ginard
Col·lecció:
Arbre de Mar
Tema:
Història contemporània
Pàgines:
304
PVP:
24.00
ISBN:
978-84-15432-44-9
Data d'Edició:
22/03/2013
Les trajectòries personals dels balears que petiren el dolor i la mort del Tercer Reich, un dels majors horrors de la història de la humanitat.


Sinopsi
El seu va ser el pitjor dels exilis. Vençuts de la Guerra Civil i humiliats als camps de refugiats francesos, un nombrós grup de balears anaren a raure a les fàbriques del dolor i mort del Tercer Reich. Mauthausen, Dachau, Buchenwald..., noms que simbolitzen un dels majors horrors de la història de la humanitat, foren la destinació d'almenys 71 illencs, dels quals 34 hi deixaren la vida. Al llarg de dècades, els nostres deportats, despullats fins i tot del seu nom, foren silenciats i es convertiren en els grans oblidats de la societat civil.
Aquest volum, fruit de gairebé vint anys d'investigacions en arxius públics i privats, d'incansables recerques i entrevistes amb els escassos supervivents i els seus familiars, pretén revelar la identitat i retornar la veu a uns herois anònims que pagaren molt car el compromís contra el feixisme internacional. En el llibre, l'investigador i periodista Xicu Lluy reconstrueix les trajectòries personals dels deportats, des de la fugida de les illes i el pas per les platges rosselloneses fins a la lluita contra el nazisme, en les Companyies de Treballadors Estrangers i l'Exèrcit francès o la Resistència, i el calvari dels camps d'extermini.
Per a l'autor, aquesta obra, que es publica a títol pòstum, sempre va representar un petit i tardà homenatge a uns homes i dones que, malgrat totes les pèrdues, donaren una lliçó de dignitat.

Vegeu el sumari
 
 
Xicu Lluy i Torres
(Eivissa, 1963-2012) va ser periodista i investigador. Es llicencià en Ciències de la Informació a la Universitat Autònoma de Barcelona el 1986. Exercí com a redactor en diversos mitjans de comunicació com Última Hora, TVE, Diario de Ibiza, Proa i La Prensade Ibiza. Especialitzat en l’estudi de les repercussions de la Guerra Civil a les Illes, publicà els llibres  Eivissencs i formenterencs als camps nazis (1995), Visca Cárdenas! L’exili americà dels republicans pitiüsos (2001) i és coautor de Menorquins a Mauthausen (2009). També fou guionista i director dels documentals La il·lusió atlàntica (2007) i La memòria esvaïda (2004). Lluy va ser, per damunt de tot, un investigador incansable que viatjà a diversos països d’Europa i Amèrica per entrevistar personalment els darrers supervivents balears de l’horror nazi i els exiliats del franquisme. D’aquesta manera, aconseguí informació de primera mà i nombroses dades fins ara inèdites. Aquesta és la seva obra pòstuma.

Recomanar
Comentar
Comentaris (0)