Cercador d'Obres
ORDENAR:
Començar recerca

El Cor del Teatre Principal de Palma

Una aventura compromesa, una realització completada (1983-2008)

Guiscafrè Genovart, Serafí

Col·lecció:
Arbre de Mar
Tema:
Música
Pàgines:
208
PVP:
20.00
ISBN:
978-84-15432-72-2
Data d'Edició:
20/12/2012
Vint-i-cinc anys del cor del Teatre Principal de Palma. La lírica com a lloc prominent.
Sinopsi
“La creació del Cor de Teatre Principal de Palma va ser una aventura arriscada que es va posar en marxa quan es va témer que aquest teatre, tancat entre 1970 i 1977 després de la seva explotació per part d‘empresaris privats, seria el menys popular i concorregut de Ciutat si no s‘hi posava remei.
Disposar de qualcú com Rafael Nadal, director de la Banda de Manacor i gerent de l‘Orquestra Simfònica de Mallorca, era una garantia d‘èxit, perquè el mestre ja l‘havia obtengut amb la Capella de Manacor. En deixar aquest càrrec, ens vàrem posar a l‘obra, juntament amb Sylvia Corbacho, mezzo professional, i l‘ajut de la soprano manacorina Paula Rosselló, i de Francesc Bonnín d‘ençà de l’any 1988.
Va costar que el Consell de Mallorca aprovàs el projecte, però vàrem tenir la sort que el presidís Don Jeroni Albertí Picornell, que va aplicar tota la seva saviesa perquè poguéssim coronar l‘obra.
Ara [2008] han passat vint-i-cinc anys d‘ençà de la creació del Cor, si bé aquest llibre només fa referència als vint primers del Cor, amb el sacrifici impagable del seus components, aficionats tots ells, per la qual cosa són dignes del reconeixement de tots nosaltres.
Aquest és el contingut del llibre, en el qual hi ha les crítiques de tots els professionals que varen jutjar el Cor. És una fidel història digna de recordar per a saber per què la lírica té un lloc prominent a Mallorca.“

Vegeu el Sumari
Serafí Guiscafrè Genovart
(Artà, 1923-Manacor, 2015) fou actor i director teatral.
A cinc anys puja per primera vegada dalt d’un escenari, a les ordres de l’home de teatre Antoni Vaquer i Moll, per a interpretar el nin d’Una limosna por Dios. L’any 1936 representa Guerra a la guerra, de Ramón de Campoamor, per dins cases i cuines del seu poble i després passa al Teatre Principal d’Artà amb la companyia local Agrupación Artística Artanense.
Voluntari d’Aviació, l’any 1945 treu unes oposicions per a estudiar a Madrid la carrera d’auxiliar de Sanitat i aprofita l’avinentesa per a fer el meritoriatge al Teatro Español de Madrid, sota les ordres de Cayetano Luca de Tena.
Tornat a Mallorca, funda i dirigeix la Companyia Majòrica, amb la qual treballa al Teatre Líric amb l’obra de Jardiel Poncela Tú y yo somos tres. Al Principal de Palma ja hi havia representat La campana de la Almudaina, de Palou i Coll, amb Catalina Valls, Jaume Adrover, Maria Reus i Maria Josep Martorell. Així mateix, representa innumerables vegades el personatge de Don Juan Tenorio amb la Companyia Ruano-De la Torre i amb la Majòrica. Després dirigeix la Companyia Ruiz de Alarcón i la d’Antonio Puga, amb qui estrena Hormigón, de Rodolfo Jimeno, a la Sala Mozart de Barcelona. Munta, al teatre del Centre de Lectura de Reus, l’obra Aurora negra, d’Horacio Ruiz de la Fuente. Amb la Majòrica al Teatre Sindical, que dirigeix, posa en escena, entre moltes altres obres, els dos premis Lope de Vega Condenados, de J. Suárez Carreño, i Media hora antes, de L. Delgado Benavente.
Dirigeix el Teatre Principal de Palma des de l’any 1977 fins al 1993, en què es jubila (a setanta anys), però encara hi resta dos anys més al capdavant de les Temporades d’Òpera, que havia instituït després de fundar el Cor del Teatre.
A més de Mallorca, ha dirigit teatre i òpera a Barcelona, Reus, Sabadell, Sant Cugat, Girona, Oviedo, Bilbao, la Corunya, Còrdova, Tenerife i Las Palmas. Va inaugurar el Festival d’Òpera de les Arènes d’Avenches (Suïssa) amb Aida de Verdi (1995), i també hi va dirigir Carmen de Bizet (1996). TVE va emetre les òperes Aida, Nabucco i Macbeth, de Verdi, Carmen, de Bizet i Turandot, de Puccini, dirigides per ell.


Recomanar
Comentar
Comentaris (0)