Notícies Relacionades

Mallorca es mou cap a un nou concepte de l'oci (Damià Duran)

30/06/2013 Antoni Riera

Mallorca es mou cap a un nou concepte de l'oci (Damià Duran) (Font: AraBalears, 30/06/2013, p. 7, autor: Antoni Riera)

Entrevista a Damià Duran Jaume

19/12/2012 Sebastià Sansó

Damià Duran Jaume. Autor del ensayo "L´oci com a llenguatge de llibertat". Reconocido ya en 1978 con el Premi Ciutat de Palma, esta actualización del texto inicial viene a explicar las bases del ocio ...

L’oci com a llenguatge de la llibertat

Duran Jaume, Damià

E-book
Prologuista:
Gabriel Barceló Bover
Col·lecció:
Arbre de Mar
Tema:
Assaig
Pàgines:
424
PVP:
25.00
PVP E-book:
12.50
ISBN:
978-84-15432-30-2
Data d'Edició:
19/11/2012
Comprar
Una completa visió de l’entreteniment humana des del vesant del joc i de les conductes del lleure.
Sinopsi
L’oci com a llenguatge de la llibertat és un treball d’investigació que té l’origen en una primera versió que fou guardonada l’any 1978 amb el Premi Ciutat de Palma d’Assaig en llengua catalana Camilo José Cela. El guardó va coincidir amb un cert desvetllament del tema de l’oci des de distintes perspectives científiques. Els estudis procedien dels Estats Units, de l’URSS i de l’Europa occidental, incloses algunes universitats espanyoles.   Sotmès a verificació i progressiu desenvolupament, l’autor n’ha enllestit la versió definitiva l’any 2011.
 
En la seva obra, l’autor segueix el fil conductor de la història de l’entreteniment humà, que neix del subconscient, mou desigs i passa per l’activitat lúdica per a assolir el plaer. Dividida en dues parts, en la primera, «L’home que juga», Duran incideix en l’expressió integral de l’home per mitjà de l’oci, és a dir, l’oci considerat com a invent necessari de l’individu i, alhora, com a exigència i resposta de l’espècie a les necessitats psíquiques i físiques que vol satisfer. En la segona part, «Conductes del lleure», l’assagista es dedica a reflexionar sobre les conductes del lleure. Abraça des de la benvinguda de l’infant nounat fins a les reflexions sobre el futur de l’oci passant per l’ús que se’n fa en la vida adulta.
 
Aquesta ambiciosa obra d’investigació es completa amb un epíleg, un lèxic abreujat de l’oci i el lleure, un índex toponímic i un índex d’autors. L’epíleg és tot un testament del pensament de Damià Duran com a humanista i antropòleg en què, humilment, dóna el protagonisme creatiu als congèneres que feren possible que l’oci esdevingués un projecte de llibertat.

Vegeu el Sumari
Damià Duran Jaume
Damià Duran Jaume va néixer a Porreres (Mallorca), l’any 1931. Va treballar en una entitat bancària a Barcelona i Manacor, on resideix des dels anys cinquanta. És professor de llengua catalana per l’Estudi General Lul·lià de Mallorca.
Ha publicat diverses obres de caràcter bàsicament antropològic: El modo de vida del pescador de Cala Manacor (1976, traduïda al català el 2004); Aspectes materials i lingüístics de la cultura dels pescaires d’Artà (primera edició 1978, segona edició 2002); Porto Cristo, societat i cultura (1980); Producció i crisi arrossera de sa Pobla i Muro (primera edició, 1980; segona edició, 2003); El pensament de l’home comarcal (1983); Roda de folklore pagès (1989); L’enginy de l’oci (1994); Paraules d’un camperol (1998), i Els tambors de l’alba (2001). A més, ha publicat un gran nombre d’articles en periòdics i revistes especialitzades.
Ha rebut diverses distincions, entre les quals el Reconeixement de Mèrits que li va atorgar l’Ajuntament de Manacor l'any 1978,  a proposta de l’Escola Municipal de Mallorquí.

Recomanar
Comentar
Comentaris (0)