Notícies Relacionades

Antoni Serra ressenya "Bojos pel teatre", de Lluís Torrent, Magdalena Aguiló i Paco León

25/03/2012 Antoni Serra

Antoni Serra ressenya "Bojos pel teatre", de Lluís Torrent, Magdalena Aguiló i Paco León ("Última Hora", 25 de març de 2012).

Presentació de "Bojos pel teatre"

13/03/2012 Documenta Balear

CAN ALCOVER ESPAI DE CULTURA I EDICIONS DOCUMENTA BALEAR ES COMPLAUEN A CONVIDAR-VOS A LA PRESENTACIÓ DE BOJOS PEL TEATRE, de Lluís Torrent, Maria Magdalena Aguiló i Francisco León, dijous 15 de ma ...

"Bojos pel teatre", el relato de un taller que resultó tarapéutico

10/03/2012 M.A. Antich

   Funcionó como un taller de teatro amateur, y resultó ser una actividad terapéutica para todos. Así define el psiquiatra Lluís Torrent la actividad que es el hilo conductor del libro Bojos ...

Bojos pel teatre

León Luque, Francisco; Aguiló Rado, Maria Magdalena; Torrent i Badia, Lluís

Prologuista:
Antoni Tarabini-Castellani
Col·lecció:
Menjavents
Tema:
Teatre
Pàgines:
188
PVP:
15.00
ISBN:
978-84-15432-05-0
Data d'Edició:
13/02/2012
Comprar
La magia de l’activitat del Taller de Teatre es Garrover, instrument privilegiat que ha sabut donar la paraula als bojos.
Sinopsi
El fil conductor d’aquest llibre és l’activitat del Taller de Teatre es Garrover, instrument per a retornar la paraula a la persona qualificada de boja, i a tots els qui formen part del seu context més proper.
Més interessant i operatiu que la inacabable discussió teòrica per a definir la bogeria és plantejar-se què fer-ne. La majoria de persones amb malaltia mental severa han perdut els seus drets. La primera actuació terapèutica que cal realitzar és recuperar aquests drets i la seva honorabilitat. Recuperació dels drets formals, però sobretot crear estratègies per a aconseguir l’accés real a aquests drets i exercir-los. Dret a la salut, a l’habitatge digne i a un treball decorós..., però també a la cultura, la informació i el benestar relacional.
Lluís Torrent

El teatre és màgia i els mags són els actors, instruments preciosos per a connectar l’obra del poeta amb la ment i el cor dels espectadors. És un encontre excitant on l’intercanvi i la comunicació respectuosa adquireix una intensitat extraordinària. Sentiment i emocions encontrades d’haver estat injustament tractats per la vida, però també de la capacitat conservada per a compartir un espai i un temps dedicats a la bellesa.
M. Magdalena Aguiló

El libro que nadie quiere comprar, pero que todos tendrían que leer. El único libro, que sin ser de autoayuda, le ayudará a conocer «esa parte» tan desconocida para usted mismo. O no. Y recuerde que en este libro encontrará cómicos, monjas, moteros, arribistas, defenestradores, y un puñado de «locos de atar» que siempre dan tanto juego. Se lo advertimos: su lectura engancha, no podrá dejar de leer hasta el final. Pues eso.
Paco León
Francisco León Luque
Villanueva de Algaidas (Màlaga), 1956
Estudis a l’Escola d’Art Dramàtic de Màlaga, al Conservatori Superior de Música i a l’Escola d’Arts i Oficis d’aquesta ciutat, en la seva secció de Vestuari. Des de l’any 1988 treballa a l’Administració de l’Ib-Salut a Palma. L’any 1997 accepta la direcció del Taller de Teatre es Garrover que està en vies de constitució. La feina feta es tradueix en quatre muntatges teatrals, diferents performances, algunes al carrer, amb grups teatrals similars d’Itàlia i Alemanya, i la dramatització de recitals poètics. Realitza també un migmetratge, un curt de ficció i un documentals sobre l’Associació.
Confessa que l’escenari li ha permès superar les seves múltiples neurosis i estalviar-se el consum de tota mena de drogues més o menys legals. La seva experiència s’ha convertit en carn de teatre, ja que ha servit d’argument de divertides i intel·ligents paròdies. Després del seu pas pel Garrover ha dirigit diferents muntatges de la Companyia Xesc Forteza.

Maria Magdalena Aguiló Rado
Palma, 1956
Dins el món del teatre mallorquí ha tocat totes les tecles: actriu, ajudant de direcció, regidora, utillatge...
Ha fet també cinema i ha participat en diferents sèries de TV Balear i d’IB3.
Paral·lelament, desenvolupa tasques administratives a l’Ib-Salut des de l’any 1976 fins al 2002,en què comença a treballar a la Fundació Teatre Principal de Palma, com a ajudant de direcció d’arts escèniques.
L’abril del 1997 li proposen de col·laborar amb l’Associació Es Garrover perquè ordeni la paperassa acumulada. No accepta l’oferta tot al·legant que és una feina que ja està fent des de fa molts anys. A canvi, i sense pensar-s’ho gens ni mica, crea el Taller de Teatre Es Garrover, en el qual interpreta gairebé tots els papers de l’orquestra.

Lluís Torrent i Badia
Barcelona, 1940
Llicenciat per la Facultat de Medicina de Barcelona. Títol d’especialista en Psiquiatria, obtingut mitjançant l’Escola Professional de Psiquiatria de la Universitat de Barcelona. Psiquiatre a l’Institut Mental de la Santa Creu i al Departament de Psiquiatria de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona. Professor ajudant de classes pràctiques de la càtedra de Psicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Becat com a expert tècnic estranger per l’Administració Provincial de Trieste per a treballar a l’Hospital Psiquiàtric d’aquesta ciutat, sent el seu director el professor Franco Basaglia.
Cap Clínic, per concurs oposició, al Sanatorio Psiquiátrico de Conxo de Santiago de Compostela. Psiquiatre a l’Hospital Psiquiàtric de Palma, a les USM del Camp Rodó de Palma i a la USM d’Inca.
Considera que el que fins aquí s’ha ressenyat constitueix el llarg i indispensable període de formació i aprenentatge necessari per a encapçalar l’experiència de l’Associació Es Garrover a Inca, iniciada el 1997. Va ser-ne soci fundador i membre de les successives juntes directives, i coordinador, com a psiquiatre, de l’ UCR Es Garrover fins a la seva jubilació, el juliol del 2005.
Ha publicat, com a coautor, a Edicions Documenta Balear: Bojos pel teatre, (2012) i Associació Es Garrover. Una altra mirada a la salut mental (2015).

Recomanar
Comentar
Comentaris (0)