Notícies Relacionades

Presentació de «Gent de ca nostra. Mancor de la Vall» a Mancor

20/06/2010 AG

Dia 19 es presentà a l'església parroquial de Mancor el llibre d'entrevistes de Jaume Gual "Gent de ca nostra. Mancor de la Vall".El presentà Felip Munar, intervingueren el batle de Mancor de ...

Gent de ca nostra: Mancor de la Vall. Homes i dones que han fet poble

Homes i dones que han fet poble

Gual i Móra, Jaume

Col·lecció:
Menjavents
Tema:
Cultura popular
Pàgines:
504
PVP:
26.00
ISBN:
978-84-15081-09-8
Data d'Edició:
19/06/2010
Un mosaic que reuneix la història humana i social dels mancorins del segle XX.
Sinopsi
Aquest llibre és el resultat d’un treball de camp realitzat durant 22 anys i recull 78 entrevistes publicades a la revista Montaura de Mancor de la Vall (Mallorca) d’ençà de l’any 1988. Constitueix un mosaic que reuneix la història humana i social dels mancorins del segle XX.
El propòsit de l’autor ha estat de recordar fets passats i reflexionar sobre un seguit de problemes que varen condicionar la vida quotidiana dels homes i dones d’antany.
Les respostes i els aclariments al qüestionari de l’autor fan sentir el batec de la societat de sis dècades. L’opció de l’autor per l’ús de la forma directa del diàleg comunica als lectors el calor de les vivències i dels sentiments que no es poden transmetre quan la informació no prové de fonts vives.
Hi trobareu relats de persones represaliades i condemnades en la Guerra Civil i postguerra; la descripció de la feina dels carboners, calciners, sabaters, brodadores, miners, forners, fusters, terrissers i licorers; la vida a les botigues, les carnisseries i els bars; la vida dels emigrants a França i Veneçuela; la vida a les possessions, la dels pastors, la dels parellers i la de les religioses de clausura; la collita de l’oliva, fer oli i totes les tasques cícliques del camp, i oficis com els de comare, metge i manescal.
Cadascuna de les persones entrevistades ens trasllada a una Mallorca preturística que ja no tornarà, però que cal conèixer i servar en la memòria de les generacions actuals com un tresor històric i documental.

Jaume Gual i Móra
Va néixer a Mancor de la Vall l’any 1943, és casat i té dues filles.
Inicià els seus estudis a l’escola unitària del poble amb el mestre Manuel Cavaller. Als 11 anys va començar els estudis al Seminari de Palma. Allà va estudiar Humanitats, Filosofia i Teologia. És llicenciat en Filosofia per la Universitat Pontifícia de Sant Tomàs de Roma i llicenciat en Filosofia i Lletres (Secció Filosofia) per la Universitat de València.
Ha impartit classe en els nivells d’EGB, Batxillerat i Formació Professional. Ha estat cap d’estudis i director d’institut. És catedràtic de Geografia i Història del Cos de Professors de Secundària. L’any 1987 va ingressar per Concurs Oposició al Cos d’Inspectors d’Educació, on va romandre fins a la seva jubilació el setembre de 2008.


Recomanar
Comentar
Comentaris (0)