Alguns serveis

Segueix-nos

                                 &n ...

Comparteix

                                 &n ...

Necessitau algun fragment de les nostres obres?

                                              ...

TÍTOLS EN PREPARACIÓ

                                          &nb ...

Tota l'actualitat

Figueres i figues

Llabrés Terrassa, Maria Esperança

Cent receptes amb figues i la història del cultiu de la figuera fins a l’actualitat.

Des de l’alba de la civilització, l’estreta relació que els humans han tingut amb les figueres i les figues ha estat tan simbiòtica que arbre i fruita han deixat una forta empremta a l’Àsia sudoccidental, a la costa mediterrània i en altres regions del món.
A més de les consideracions botàniques que els lectors hi trobaran, aquesta obra és sobretot un recorregut històric que abasta des de l’origen del cultiu de la figuera fins a l’actualitat, i una font d’informació sobre la importància agrària, econòmica, cultural, mèdica i terapèutica, culinària i simbòlica que les distintes espècies del gènere Ficus -Ficus carica, Ficus religiosa i Ficus sycomorus- han tingut per a la humanitat.
Perquè les figues no solament han estat un aliment de subsistència per a la gent pobra en moments d’escassesa i en zones on el cultiu de cereal era difícil, sinó que en la majoria d’aquests pobles l’arbre i la fruita han transcendit des d’un àmbit purament sensorial o físic fins a un llenguatge universal simbòlic d’ideologies religioses, culturals o metafísiques. 
Així, a les Balears, la figuera no solament és un dels arbres més carac­terístics del paisatge rural, sinó que la figa ha estat aliment bàsic de la pagesia d’antany i del bestiar oví, cabrú i, sobretot, porcí. El profund arrelament de les figueres i les figues s’hi manifesta, per exemple, en nombroses expressions lingüístiques.
La darrera part del llibre és una compilació de saboroses receptes personals amb la figa com a ingredient principal o com a acompanyament, en general d’elaboració senzilla, que en darrer terme pretenen donar valor a la utilització d’una fruita tan rellevant per a la supervivència del nostre poble, tan emblemàtica de la nostra cultura i de la nostra gastronomia i, al mateix temps, tan universal.

Llegiu el Sumari
Llegiu l'Índex de receptes

Ca Dona Àngela

Aguiló Pujadas, Miquel

Una botiga amb més de tres segles d’antiguitat.

L’any 2007, interessat per l’antiguitat de la merceria, Aguiló va començar a estudiar els papers que havia trobat trenta anys enrere al soterrani de la botiga i va descobrir que l’establiment era més antic del que pensava son pare i del que ningú no hauria pogut imaginar.
----
El meu veïnat escoltava amb atenció els aclariments que jo li donava sobre aquell document. Quan vaig acabar, estava tan entusiasmat que va exclamar:
-Això ho has de contar, n’has de escriure un llibre!
No pensava que un tema, que considerava familiar, pogués despertar tant d’interès, anava errat.
­Aquesta és la història de la merceria de la meva família.

Llegiu l'Índex en PDF

Els diputats de la democràcia liberal a les Illes (1810-1854)

Valenciano i López, Valentí

Els representants balears en el Congrés i el liberalisme en la primera meitat del XIX

La cuina en temps de Ramon Llull

Contreras Mas, Antoni

Per a conèixer i tastar la cuina medieval

L’hort de les rondalles mallorquines

Amengual i Vicens, Carles; Pinder, Andrew

Totes les plantes i els arbres esmentats a les rondalles mallorquines profusament il·lustrats.