Alguns serveis

Segueix-nos

                                 &n ...

Comparteix

                                 &n ...

Necessitau algun fragment de les nostres obres?

                                              ...

TÍTOLS EN PREPARACIÓ

                                          &nb ...

Tota l'actualitat

La cuina en temps de Ramon Llull

Contreras Mas, Antoni

Per a conèixer i tastar la cuina medieval

El singular personatge que va ser Ramon Llull, perd importància quan es contempla la gegantina obra sorgida de la seva ploma. Al prop d’un quart de milenar d’obres seves conservades, hi sovintegen referències a la vida quotidiana de l’època. En les descripcions que hi fa sobre la societat del seu temps apareixen comptades, però ben valuoses i representatives referències sobre cuina, gastronomia i alimentació. Aquestes informacions permeten aventurar algunes suposicions sobre l’entorn social i personal en què es va moure.
Els plats que esmenta han de ser necessàriament menjars amb els quals és raonable creure que devia estar ben familiaritzat. Fora d’algunes al·lusions circumstancials a la cuina de les gents modestes, pertanyen principalment al que podem considerar que va ser la taula senyorial medieval. No debades havia estat un dels majordoms de la Casa del Rei de Mallorca, enlairats servidors que vetlaven la idoneïtat dels aliments destinats a la taula reial, organitzant i decidint els dinars i banquets servits a la cort mallorquina.
Les notícies de la taula coneguda per Llull es poden completar amb la reproducció de receptes que figuren en els manuscrits de l’època. La seva elaboració és exposada per un equip de cuiners de l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears. El resultat final, es pot veure en la fotografia que acompanya cada recepta. És una proposta que voldríem que fos agradosa per a tots aquells qui vulguin conèixer materialment com va poder ser la cuina que va tastar Ramon Llull.

Llegir el Sumari en PDF

L’hort de les rondalles mallorquines

Amengual i Vicens, Carles; Pinder, Andrew

Totes les plantes i els arbres esmentats a les rondalles mallorquines profusament il·lustrats.

enA la publicació que teniu a les mans, hi figuren les 140 plantes i els arbres mencionats a les rondalles mallor­quines, l'obra de ficció que descriu més referències botàniques, superant Les mil i una nits, la Bíblia, Shakespeare, Cervantes, Andersen, Grimm, Virgili, Cató, Ovidi, Homer, Valor, Amades... Hi trobareu les citacions textuals de les rondalles, les especificacions populars i científiques de cada planta, així com els seus corres­ponents dibuixos en color, creats expressament per Andrew Pinder.
L'objectiu de l’obra és polifacètic, multidisciplinari, que es pugui emprar com a referència literària, com a eina per a mestres i alumnes que treballin amb un hort escolar i com a estudi del medi natural. També serà útil com a obra de consulta, per a localitzar les rondalles on són descrits els arbres o les plantes, per als amants del medi natural, la pagesia i les tradicions nostrades.
Cada fitxa inclou la seva referència bibliogràfica, els textos on se cita la planta o l’arbre, amb el títol de la rondalla, tom i pàgina, i un o diversos dibuixos. 

Llegiu l'Índex i la Presentació en PDF

Ca Dona Àngela

Aguiló Pujadas, Miquel

Una botiga amb més de tres segles d’antiguitat.

Amb ulleres verdes

Abeyà Lafontana, Elisabet

Una visió del món de l’educació en 39 relats.


Teatre, circ, titelles

Nadal i Soler, Antoni

Les arts escèniques illenques dels s. XIX i XX, amb caràcter divulgatiu.