Cercador d'Obres
ORDENAR:
Començar recerca

Vides Paral·leles

Alexandre i Cèsar • Demetri i Antoni

Plutarc

Prologuista:
Introducció, traducció i notes d’Antònia Soler i Nicolau
Col·lecció:
Varoic
Tema:
Biografia
Pàgines:
332
PVP:
19.00
ISBN:
978-84-18441-29-5
Data d'Edició:
01/06/2021
Conquestes, intrigues, misèries, glòries i passions amoroses de quatre grans figures de l’antiguitat.


Sinopsi
¿No heu volgut mai establir semblances entre les vides de dues persones que no eren família ni tan sols no es varen conèixer? L’autor clàssic Plutarc, al segle II dC ja ho va fer. Plutarc és un grec de naixement i de cultura i alhora un ciutadà de l’Imperi romà que va tenir la idea de confrontar la biografia d’alguns destacats personatges grecs amb la d’altres tants coneguts romans. D’aquí neix la col·lecció de les Vides paral·leles. L’autor, segons diu ell mateix, vol forjar la biografia a partir d’anècdotes, perquè els lectors en puguin copsar el caràcter.
En aquesta selecció oferim íntegres dues de les vint-i-tres parelles de biografies que conformen les Vides Paral·leles que ens han pervingut: d’una banda, la d’Alexandre el gran, que fa parella amb la de Juli Cèsar i, d’altra banda, Demetri, l’anomenat Poliorcetes, o sia el destructor de ciutats, acarat amb Marc Antoni, el gran rival d’Octavi August.
D’una manera molt planera, la professora Antònia Soler ens acosta a l’autor i ens obre la porta, amb aquesta traducció, a un món de conquestes, d’intrigues, de plans i projectes, de misèries i de glòries, de passions amoroses (algunes de les quals fatals, com és el cas de Cleòpatra VII d’Egipte) i d’anècdotes -algunes de conegudes i populars, d’altres no tant-, amb unes biografies que han educat generacions i generacions d’europeus al llarg dels segles.

Llegir un fragment de la Introducció en PDF
Plutarc
c. 46 - c. 120, altrament Luci Mestri Plutarc entre els romans.Va ser un historiador, filòsof i assagista grec que visqué en temps de la Grècia d'època imperial romana. És autor d'una extensa obra, dividida generalment en la col·lecció de biografies de personatges grecs i romans titulada Vides paral·leles i la resta d'escrits, agrupats sota el genèric Moralia.Va néixer a Queronea, ciutat de Beòcia a unes vint milles del santuari de Delfos. Estudià amb Ammoni de Lampres a l'Aca­dèmia d'Atenes, ciutat per la qual sempre va sentir una gran admiració.Va exercir de professor de filosofia en temps de l'emperador Domicià. Amic de Q. Soci Seneció i de Minici Fundà, va conèixer personatges influents, com el cònsol romà L. Mestri Florus o el príncep Filopap de Com­magene. Va ser un creient fidel dels antics déus, i l'any 90 va ser nomenat sacerdot de Delfos.
Recomanar
Comentar
Comentaris (0)