Cercador d'Obres
ORDENAR:
Començar recerca

La cuina en temps de Ramon Llull

(1232-1315)

Contreras Mas, Antoni

Prologuista:
Plats elaborats pel Departament de Cuina de l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears amb fotografies de Brigitte Lucke
Col·lecció:
Arbre de Mar
Tema:
Cuina
Pàgines:
216
PVP:
28.00
ISBN:
978-84-17113-00-1
Data d'Edició:
31/08/2017
Per a conèixer i tastar la cuina medieval
Sinopsi
El singular personatge que va ser Ramon Llull, perd importància quan es contempla la gegantina obra sorgida de la seva ploma. Al prop d’un quart de milenar d’obres seves conservades, hi sovintegen referències a la vida quotidiana de l’època. En les descripcions que hi fa sobre la societat del seu temps apareixen comptades, però ben valuoses i representatives referències sobre cuina, gastronomia i alimentació. Aquestes informacions permeten aventurar algunes suposicions sobre l’entorn social i personal en què es va moure.
Els plats que esmenta han de ser necessàriament menjars amb els quals és raonable creure que devia estar ben familiaritzat. Fora d’algunes al·lusions circumstancials a la cuina de les gents modestes, pertanyen principalment al que podem considerar que va ser la taula senyorial medieval. No debades havia estat un dels majordoms de la Casa del Rei de Mallorca, enlairats servidors que vetlaven la idoneïtat dels aliments destinats a la taula reial, organitzant i decidint els dinars i banquets servits a la cort mallorquina.
Les notícies de la taula coneguda per Llull es poden completar amb la reproducció de receptes que figuren en els manuscrits de l’època. La seva elaboració és exposada per un equip de cuiners de l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears. El resultat final, es pot veure en la fotografia que acompanya cada recepta. És una proposta que voldríem que fos agradosa per a tots aquells qui vulguin conèixer materialment com va poder ser la cuina que va tastar Ramon Llull.

Llegir el Sumari en PDF
Antoni Contreras Mas
(Palma, 1951) és metge psiquiatre de professió i investigador de la història de la medicina i de la cuina a Mallorca. Ha publicat mig centenar d’articles sobre història de la cuina i la gastronomia, principalment sobre les mallorquines, a revistes especialitzades i publicacions dels professionals del ram. Al diari Ultima Hora i ara a Brisas hi signa les seccions «Menjar i beure» i «Racó dels amics del vins» des de fa prop de vint anys. Ha dictat conferències i col·laborat en cursos sobre història de la gastronomia i cuina de Mallorca a la Universitat Oberta de Palma, les Universitats de Tarragona i la de Girona, l’Escola de Hosteleria de la UIB, al Centre de Professors de la Conselleria d’Educació i Cultura del Govern Balear i empreses privades. Ha publicat: El “menjar blanc”: orígenes y evolución de un plato (1996); La sobrassada de Mallorca. Cuina i cultura (2000) i La cuina i el temps (2002), en col·laboració amb Toni Piña, Els dolços del cardenal Despuig (2014), amb Alexandre Font, Capítols de cuina mallorquina (2014), Cuina en temps de Ramon Llull (1232-1315) (2017) i Capítols dolços de cuina mallorquina (2018)Recomanar
Comentar
Comentaris (0)