Cercador d'Obres
ORDENAR:
Començar recerca

La Festa del Sequer: Pregons

Munar i Munar, Felip

Col·lecció:
Menjavents
Tema:
Cultura popular
Pàgines:
200
PVP:
15.00
ISBN:
978-84-15432-53-1
Data d'Edició:
02/09/2013
Recull dels pregons de la Festa del Sequer de Lloret de Vistalegre (1998-2012).Testimoniatge d’una tradició.


Sinopsi
La figuera és un arbre bíblic i el seu fruit, la figa, ha estat una menja de déus, reis i nobles. Mallorca configura el seu paisatge i la seva història a partir del món que envolta les figues: les feines, la subsistència, els balls, les cançons, les relacions humanes... Aquest recull dels pregons de la Festa del Sequer de Lloret de Vistalegre (1998-2012), coordinat pel professor Felip Munar i Munar, esdevé el testimoniatge de la història i la consideració de l’arbre i el fruit amb el nostre poble. Els pregoners parlen de les relacions de la figa i la figuera amb el refranyer i les cançons, amb la Bíblia, amb els anys de la fam i la subsistència, amb les possessions, amb les castes i varietats del fruit, amb les possibilitats de futur... i alguns d’ells amb la mestria dels glosats. Des de Gabriel Janer Manila (1998) fins a Jordi Cloquell (2012), passant per Pere Orpí, Gabriel Barceló, Montserrat Pons o Mateu Matas, els pregons ens ofereixen un ventall immens de les possibilitats de futur que ens regala la figa.


Llegiu l'índex

Llegiu el pròleg


Felip Munar i Munar
 (Lloret de Vistalegre, 1960) és mestre, llicenciat de grau i doctor en filologia catalana i lingüística general per la UIB. És professor associat de la Universitat de les Illes Balears, on imparteix les matèries de Cultura Popular Catalana i Història i Didàctica de la Literatura Infantil i Juvenil Catalana, d’ençà del curs 1994/95. Ha publicat llibres pedagògics: Amb paraules ben planeres, Una biblioteca d’adults, Elaboració del Projecte Lingüístic de Centre, DIC, així com llibres de text per a ESO i Batxillerat per a diverses editorials. Lloret: imatges d’ahir, Benvolgut Felip, Lloret, en la Guia del Pla de Mallorca, Vi i cultura popularDe la figuera a la taula, De figues i de figueres, Jocs de matances, Cèlia Viñas, entre el record i l’esperança, Vida i obra de mossèn Agustí Puigserver, Biografia de sor Josefa Mayol i Vi i cultura popular són altres publicacions de temàtica diversa. La seva darrera publicació és Mallorca eròtica, on ha posat els textos als dibuixos del pintor Joan Bennàssar. Ha publicat articles i estudis en revistes especialitzades i ha participat en congressos i col·loquis internacionals. Ha coordinat el llibre La festa del sequer. Pregons (2013)

És vocal fundador de l’Associació Cultural Canonge de Santa Cirga a través de la qual s’ha anat recuperant l’art del glosat a Mallorca amb l’organització de mostres i combats arreu dels pobles de les Illes Balears, a la Península i a l’estranger. És el coordinador a Balears del projecte europeu de poesia oral improvisada que aglutina illes de la mar Mediterrània i de l’Atlàntic. Ha impartit cursets d’improvisació a les escoles de les illes Balears i ha publicat el Manual del bon glosador, Jo vull esser glosadorEls glosadors de picat a Mallorca i La universalitat de lo glosa. Gloses mallorquines de picat (1735-2011). Ha recollit els estudis i escrits dels especialistes i estudiosos de l’art de la improvisació en el llibre Formes d’expressió oral, del quan ha tingut cura.

L’any 2002, l’Associació Defesta li atorgà el Siurell de Plata per la seva tasca en la recuperació i la dignificació de la cultura popular. L’any 2005, l’Escola Municipal de Mallorquí de Manacor, li atorgà el Reconeixement de Mèrits i l’any 2006 rebé la P de Populars de Mallorca, atorgat per la cadena Cope-Illes Balears. L’any 2013 rebé el guardó “Tolo Güell a la mallorquinitat”; l’any 2017 rebé el guardó “Actuació Cívica 2016” de la Fundació Lluís Carulla. L’any 2011 i el 2012 guanyà la Rosa d’Or de Castellitx d’Algaida, en la categoria de glosats.

Ha estat vocal secretari del Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional del Govern de les Illes Balears, i vocal del Consell Assessor de Cultura Popular del Consell de Mallorca.

Dirigeix les col·leccions El Bufador i Plecs de Cultura Popular, sobre temes de cultura popular i tradicional, de les Edicions Documenta Balear. Ha coordinat i prologat "La Festa del Sequer: pregons" (2013).
Recomanar
Comentar
Comentaris (0)