Notícies Relacionades

Conferència sobre la noblesa mallorquina, a cura d'Antònia Sabater

17/04/2013

Conferència sobre la noblesa mallorquina, a cura d'Antònia Sabater, autora d'"Els senyors de Palma", el 17 d'abril de 2013, a les 19.30 h, a la llibreria Agapea (c/ Marquès de Fontsan ...

Climent Picornell comenta "Els senyors de Palma", d'Antònia Sabater

21/02/2013 Climent Picornell

Postals i Senyors de Palma “I es mallurquí antigament aquí, en aquestes cases, se parlava un mallurquí hermós, rural, perquè clar, sa gent s’educava en contacte amb la pagesia, que eren ...

Entrevista a Antònia Sabater

10/02/2013 Gabriel Alomar

Els top 5 dels llibres, segons "L'Espira", suplement del "Diari de Balears"

20/01/2013

Els top 5 dels llibres, segons "L'Espira", suplement del "Diari de Balears" (20-I-2013)

Antoni Contreras comenta "Els senyors de Palma. Història oral", d'Antònia Sabater

13/01/2013 Antoni Contreras

Antoni Contreras comenta "Els senyors de Palma. Història oral", d'Antònia Sabater

Els senyors de Palma

Història oral

Sabater i Vallespir, Antònia

Prologuista:
Joan Veny
Col·lecció:
Arbre de Mar
Tema:
Filologia-lingüística
Pàgines:
248
PVP:
26.00
ISBN:
978-84-15432-34-0
Data d'Edició:
03/12/2012
Comprar
Converses amb la noblesa tradicional mallorquina sobre la seva manera de viure i de pensar. Els orígens, l’educació, la gastronomia i la seva parla.
Sinopsi
Aquesta obra d’Antònia Sabater neix a partir de la seva tesi doctoral, Història oral d’una classe social: els senyors de Palma, llegida a la Universitat de les Illes Balears l’any 2010 tot usant la tècnica d’entrevistes a aquest estament noble a fi de caracteritzar llur parla.
La noblesa mallorquina ha conservat una parla noble o senyora que, juntament amb el mallorquí de trona, ens forneix un llenguatge de bella factura, ric en lèxic i amb paraules pròpies que l’identifiquen com a classe.
A partir d’aquest llenguatge, descobrirem tot un món, vist des del seu jo; així, el sociolecte dels senyors és la punta de l’iceberg de tot un sistema social i cultural, de tractaments, de la casa, el mobiliari, la locomoció, les joies, els costums, la visió d’altres classes socials i llurs varietats lingüístiques. L’estudi de Sabater ens obre les portes a les cases més tancades i barrades de Palma, que, com ella mateixa remarca, constitueixen una illa dins una illa.
Els senyors de Palma entrevistats han viscut en primera persona les vivències que ens relaten i han estat testimonis dels canvis vertiginosos que s’han produït al llarg del segle xx: el pas d’una societat tradicional, més tost rural, a una altra de globalitzada i bolcada en la tecnologia.

Vegeu el Sumari
Antònia Sabater i Vallespir
(Palma, 1947) és doctora en llengua i lite­ratura catalanes per la Universitat de les Illes Balears (UIB). Ha publicat Del meu temps I i II, les memòries de Miquel Forteza i Pinya. Ha estat professora de cultura europea, cultura balear i història de la gastronomia de les Illes Balears a l’Escola d’Hoteleria de la UIB. Ha fet  classes de literatura catalana a l’ICE. S’ha dedicat a la història oral i entre 1991 i 1995 va fer entrevistes enregistrades, entre d’altres, a la noblesa mallorquina.


Recomanar
Comentar
Comentaris (0)