
De la Mare de Déu de Binifaldó (Lluc) a Nostra Senyora del Roser (Sa Pobla)
Mallorca, segles XIII-XXI
Obrador i Cladera, Josep
És ben probable que l’actual Mare de Déu de Lluc, gòtica, no fos la primitiva, que segurament hauria de ser romànica.
La Mare de Déu de Binifaldó devia ser negra o morena? Tallaren les testes de les imatges de la Mare de Déu i del Nin Jesús. Per quines raons ho feren?
Aquestes qüestions no són més que algunes espires del foc d’aquest treball que es desprenen, s’alcen, brillen i s’apaguen o no. Totes?

Llicenciat en Filosofia i Lletres per les Universitats de Barcelona i Roma. Professor Ajudant de Fonaments i Història de la Filosofia de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona. Director de l’Escola de Turisme del Mediterrani de Palma i director de la Secció Filial de l’Institut Ramon Llull de Palma. Al llarg de 25 anys ha dirigit l’Àrea de Personal i Recursos Humans d’un Grup Internacional d’Empreses Turístiques. President de la Associació d’Antics Blauets (1979-1983) i membre del Patronat de la Fundació cultural Coll Bardolet.
L’any 1961 guanyà el Premi de Poesia Llorenç Riber; l’any 1962 va dirigir la tragèdia clàssica grega Edipo Rey; l’any 1991 El Nadal de Lluc a la Seu i els anys 2006 i 2009 Les Matines de Nadal a les Illes Balears.
De les incursions de investigació històrica cal destacar:
El Tir de Fona: Relacions entre Mallorca i Amèrica, 1980, El Corn o - Pututo -:Relacions entre Mallorca i Amèrica, 1982, Europa en Art (Recerca i documentació sobre la Col·lecció d’art dels segles XII %u2013 XVI) 1984.
Ha dirigit la recuperació material de la ”Processó dels Profetes”, la representació actualitzada del drama litúrgic del s. XIV i la publicació en coedició de Les Matines de Nadal a les Illes Balears, Documenta Balear, 2010.
A Edicions Documenta Balear ha publicat també el poemari Blat i roselles (2011).

Les matines de Nadal a les Illes Balears: Un dels orígens del teatre religiós a Europa
Autors diversos
Un exemple viu del folklore religiós, vist per reconeguts musicòlegs i erudits. Avui es distingeix pel cant de la Sibil·la.

El pujol dels misteris
Pericàs, Bartomeu
És la història del conjunt monumental a la intempèrie més importatnt de les Illes. Uneix amb harmonia i equilibri Natura, Art i Religió.

L’oratori de la Mare de Déu del Cocó de Lloseta
Capó Villalonga, Jaume
Edicio revisada i augmentada de la Història del Cocó apareguda l’any 1981. L’oratori de la Mare de Déu del Cocó (Lloseta, Mallorca) constitueix un dels conjunts marians que compten amb més devoció a l ...

El cant de la Sibil·la a Mallorca
Vicens Vidal, Francesc
El Cant de la Sibil·la, que es fa per Nadal a la majoria d'esglésies de Mallorca i a la catedral de l'Alguer (Sardenya), és un dels més preuats monuments del folklore religiós català i avui ha ...

Clarobscurs: L’Església dels mallorquins
Julià Prohens, Miquel
Aquest llibre és el resultat d’anys de dedicació a l’estudi de la cara i la creu de la trajectòria del clergat mallorquí en el manteniment de la llengua catalana en la pastoral, la litúrg ...