
Francesc Vicens, Premi Rosselló-Pòrcel 2012
11/12/2012 Edicions Documenta Balear
El musicòleg Francesc Vicens ha estat distingit amb el Premi Rosselló-Pòrcel, un dels prestigiosos Premis 31 de Desembre que l'Obra Cultural Balear atorga anualment. ...

Mallorca, un paraíso musical
10/11/2012 ROSA FERRIOL
Francesc Vicens transforma en libro la relación entre la música y el turismo de los años 60.Every day is sunday in Mallorca. Estas seis palabras definen a la perfección la imagen que se proyectó al ex ...

Climent Picornell comenta "Paradise of Love o L'Illa imaginada", de Francesc Vicens
21/10/2012 Climent Picornell

Cançons d’ahir i d’ara
21/10/2012 Pere Fullana
El jove musicòleg mallorquí Francesc Vicens Vidal (Palma, 1977) compta ja amb un repertori rellevant de publicacions, la darrera de les quals, centrada en la música i el turisme a la Mallorca dels ...

Paradise of Love o l'illa imaginada
Música i turisme a la Mallorca dels anys seixanta
Vicens Vidal, Francesc
- E-book
- Prologuista:
- Antoni Pizà
- Col·lecció:
- Arbre de Mar
- Tema:
- Música
- Pàgines:
- 284
- PVP:
- 25.00
- PVP E-book:
- 12.50
- ISBN:
- 978-84-15432-21-0
- Data d'Edició:
- 10/08/2012
Amb un quadern de 72 pàgines de fotos color i b/n.
Cançons, conjunts, sales de festes, pick ups, matinals, segells discogràfics, pel·lícules o festivals musicals s’incorporaren a la societat mallorquina per construir una nova manera de ser adolescent. En aquest llibre observam com la música de factura illenca va codificar trets imaginaris d’una Mallorca inventada, va aglutinar valors de la identitat juvenil, va representar l’impacte turístic, va esdevenir un estàndard de les cançons promocionals i va exemplificar el fenomen de les versions.
Amb més de 200 imatges i una relació d’exemples sonors, l’estudi de Francesc Vicens també analitza fenòmens com ara la recepció dels Beatles a Mallorca o l’ús de la música amb finalitats turístiques, sistematitza els espectacles de l’època i analitza l’impacte de la cultura global com a factor de canvi social.
A partir del diàleg raonat amb els protagonistes s’actualitzen episodis rellevants i mitificats com ara l’actuació de Jimmi Hendrix a la sala Sargent Pepper’s de Palma o The Kink’s al Festival Beat 66, entre molts d’altres.
Tot plegat aporta una visió de conjunt de com les expressions musicals de la cultural global varen donar lloc a noves expressions locals, de les quals la cançó Paradise of Love va ser exemple i paradigma de la Mallorca imaginada.

Doctor en Musicologia per la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona), ha completat la seva formació a les universitats de Bolonya i Siena. És autor de les obres I cantaven un Càntic Nou. Els ancians músics de l’Apocalipsi a l’art romànic hispànic (PAMSA 2010), Diabolus in Musica (premi Hiperbòlic 2008), El cant de la Sibil·la a Mallorca (Documenta Balear 2004), Visca Sant Antoni! (Documenta Balear 2010), i Paradise of love o l'illa imaginada (Documenta Balear 2012) i El cant de la sibil·la a Mallorca, 2a edició revisada i augmentada (Documenta Balear 2012). És coautor de Les músiques de Mallorca en DVD (2003, 2005 i 2008), El bestiari de les galàxies (2014), Ramon Llull a la recerca de la Veritat (2016) i de diversos articles científics publicats en revistes de musicologia. Durant el curs 2009-2010 va ser professor visitant al Centre de Graduats de la Universitat de Nova York (CUNY) i des del curs 2003-2004 és professor titular del CESAG (Centre d’Ensenyaments Superiors Alberta Giménez).

Hotel Laguna
Gorkow, Alexander
Per descobrir com són, com viuen i com veuen Mallorca els alemanys d’ara.

El cant de la Sibil·la a Mallorca: Un fenomen emergent
Vicens Vidal, Francesc
Declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco